Sport

2016.04.06. 19:30

Junior vívó világbajnokság: Bakos vb-hetedik

Bourges - A franciaországi junior (U20) vívó világbajnokságon a fiú párbajtőrözők egyéni versenyében hetedik helyen zárt Bakos Bálint, a Szombathelyi Vívóakadémia válogatottja.

Horváth Erika

Szerdán reggel 174 junior fiú párbajtőröző kezdte meg a csoportküzdelmeket a Bourges-i korosztályos világbajnokságon. Köztük négy magyar, Bányai Zsombor, Siklósi Gergely, Esztergályos Patrik és a Szombathelyi Vívóakadémia válogatottja, Bakos Bálint is. Patócs Zsolt tanítványának hat mérkőzést kellett vívnia a 128-as táblára kerülésért. Az első két asszóban ausztrál és japán ellenfelétől kikapott, utána viszont megkezdte a menetelését: svájci, Fülöp-szigeteki, katari és tadzsik riválisát is legyőzte, így csoportharmadikként léphetett tovább. Bálint a kadet Eb-bronzérmes svájci Daganival került szembe a 64 közé jutásért - és magabiztosan, 15-7-re nyert.

Bakos Bálint ezúttal egyéniben is nagyszerűen menetelt. Fotó: Unger Tamás

Szoros csatát hozott a Hernandez elleni asszója; 11-11 után a venezuelai került előnybe (11-13), de sikerült egyenlítenie, sőt fordítania is (15-13). Következhetett a korosztályos egyéni vb-ezüsttel és csapat Eb-bronzzal rendelkező spanyol Fabregat és ismét egy végsőkig kiélezett mérkőzés. Három tussal járt már előrébb a spanyol (8-11), de Bálint nagyszerűen hajrázott, 10 másodperccel a vívóidő lejárta előtt utolérte ellenfelét (12-12). És a ráadásban ő vitte be a győztes találatot (13-12). Bakos Bálint ezzel már a nyolcaddöntőben tudhatta magát, akárcsak Bányai és Siklósi. És mindhárom fiúnak sikerült a nyolc közé jutás is. A szombathelyi vívó a csapatban Afrika-bajnok, egyéniben kontinensharmadik egyiptomi Abdelmalakkal vívott. Ezúttal sem maradtak el az izgalmak; ebből a találkozóból is Bálint került ki győztesen (10-9). Már csupán egy lépésre volt attól, hogy a négy között - azaz a dobogón - érezhesse magát. Sajnos, ez már nem sikerült. Az orosz Brujevvel sokáig szorosan alakult a csörtéje (9-10), a finisben azonban ellépett és nyert is riválisa (11-15). Némi vigasz, hogy végül Brujev nyakába került az aranyérem, miután 15-11-re legyőzte a néhány héttel ezelőtt junior Európa-bajnoki címet szerző Siklósit is. Utóbbinak és Bányainak is most bronz jutott. Bakos Bálint a hetedik helyen zárt. A négy magyar fiú alkotta kvartett szombaton a csapatversenyben indul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!