Sport

2017.01.04. 17:55

Együtt neveznek - Vasi futók az osztrák versenyeken

Szentgotthárd - Sokan, talán egyre többen futnak, és nemcsak edzés gyanánt, hanem versenyeken is megméretkeznek. Az ausztriai utcai versenyeken való indulást megkönnyítendő, egy vasi csoport szerveződött.

Vas Népe

Több mint egy évtizede rendszeres és eredményes résztvevői a határ közeli ausztriai utcai versenyeknek a Vas megyei futók. Közülük ketten, Woki Zoltán és László Ervin segítenek társaiknak a nevezésben.

- Tíz-tizenöten már 10-12 éve rendszeres résztvevői az osztrák futóversenyeknek. Hamar felismertem, hogy jóval előnyösebb, ha csoportosan nevezünk és nem egyénileg. A szervezők örömmel fogadják a nagyobb létszámú magyar csoportot, amely a versenyeik nemzetközi jellegét erősíti, ezért hajlandóak csoportos kedvezményt adni a nevezési díjakból - magyarázta Woki Zoltán. - Ez általában 15-20 százalékos megtakarítást jelent, néhol többet, sőt akad olyan verseny, ahol el is tekintenek a nevezési díjtól. A hozzánk csatlakozóknak nem kell egyénileg intézniük a nevezést.

A társakat is segítő két futó a leitersdorfi rajtnál. Balról László Ervin (kékben), mellette jobbra Woki Zoltán Fotó: Szentgotthárd

- Már százan szerepelnek az adatbázisunkban, többségük Vas megyéből, főleg Szombathelyről, Szentgotthárdról, Körmendről és Kőszegről, de csatlakoztak zalai, soproni futók is - a pici gyerekektől az idősebbekig, a legidősebb 77 éves. Többségük hobbifutó, több család is jár velünk, de akadnak a hazai élmezőnyhöz tartózók is - ezt már a szervezőtárs, László Ervin mondta.

Zoltán az, aki felveszi a kapcsolatot a versenyszervezőkkel, megállapodik a csoportkedvezmény nagyságáról, lefordítja a versenykiírást. Aztán Ervin következik, aki az adatbázisukban szereplőknek eljuttatja az információkat és fogadja a visszajelzéseket.

- A versenyek többségére rajtunk keresztül 30-40 futó szokott nevezni - mondják. - Nagyon népszerű az ötversenyes stájer fürdő kupasorozat. 2016-ban tíz határközeli osztrák rendezvény szerepelt a versenynaptárunkban, átlagban 34-en neveztünk csoportosan, de Jennersdorfban 55-en, Bad Blumauban 65-en voltunk. Baráti társaságunk szívesen fogad további futókat is, akiknek csak jeleznie kell felénk a csatlakozási szándékát ([email protected]), és utána már csak a rajtszámot kell felvenniük a verseny helyszínén és a kedvezményes nevezési díjat befizetni. Idén nagyjából ugyanaz a programunk, mint tavaly volt, de lesz egy új osztrák verseny is Feldbachban.

Persze ez nem jelenti azt, hogy csak Ausztriában lehet versenyezni. Számos Vas megyei - például Sárvár Félmaraton, Szombathelyi Futófesztivál, szentgotthárdi Csatafutás, kőszegi História Futás, Írottkő -, illetve a környező megyékbéli versenyen indul(hat)nak a futók, de az ezekre való nevezés hazai pálya lévén jóval egyszerűbb, és egyedül is megy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!