Sport

2017.01.06. 17:16

Guzmics Richárd Kínába igazolt

A kínai első osztályban szereplő Jenpien Funde együttesében folytatja pályafutását Guzmics Richárd. A Jenpien az előző szezonban a kilencedik helyen zárt.

Pum András

A 29 éves, 22-szeres válogatott védő a Haladással 2008-ban NB II-es bajnoki címet, 2009-ben pedig NB I-es bronzérmet szerzett, 2014 szeptemberében igazolt Szombathelyről a lengyel első ligás Wisla Kraków-ba, amelyben hamar alapemberré vált. A szerződése a nyáron lejár, a kínai klub pedig lecsapott a Haladásban nevelkedett védőre: Guzmics Richárd egy évre aláírt a Jenpien Fundéhoz.

- Már egy éve is megkerestek a kínaiak, ám akkor semmi sem lett az üzletből – mondta Guzmics Richárd. – Pár hónapja ismét jelentkeztek, az edző és a sportigazgató Kínából ideutazott az Andorra elleni, Üllői úti világbajnoki selejtezőre és élőben is megnézett. Utána megkezdtük a tárgyalásokat, bevallom jólesett, hogy a tréner ennyire kitartóan ragaszkodott hozzám. Gyakorlatilag mindenben megegyeztünk, s mert a Wisla Kraków januárban elfogadta a Jenpien ajánlatát, egy évre aláírtam. A Jenpien Funde mellett Törökországból, Lengyelországból, Olaszországból és Magyarországról is voltak ajánlataim, de a legkomolyabb kérő a kínai együttes volt Szerda este elutaztam a csapat spanyolországi, alicantei edzőtáborába, csütörtökön még egy-két dolgot pontosítottunk, majd az orvosi vizsgálatok után péntek délelőtt aláírtam a szerződésemet, délután pedig már újdonsült csapatommal edzettem. Csapatom január 26-ig készül a tengerparti városban, után még visszautazok Krakkóba néhány ügyemet elintézni, majd repülök Kínába.

 

Guzmics a spanyol edzőtáborban az egyik német másodedzővel. Fotó: yanbianfc.com

Guzmics újdonsült csapattársaival. Fotó: yanbianfc.com

- Noha a kínai bajnokságban rengeteg remek légiós futballozik, nálunk én vagyok az egyetlen külföldi - folytatta Guzmics. - A stábot viszont nem csak kínaiak alkotják, az edzőnk dél-koreai, és két német edző is található a szakmai stábban. A csapatnak több mint 30 ezres stadionja van, a meccseken átlagban 25 ezren drukkolnak. Ami a válogatottságot illeti, biztos vagyok abban, hogy nem kerültem távolabb a nemzeti tizenegytől, ha jól futballozok, a jövőben is meghívót kapok. Nem érzem szakmailag visszalépésnek a kínai bajnokságot, rengeteg neves, kiváló futballista szerepel arrafelé, márpedig védőként így lesz alkalmam megannyi neves, jó csatár ellen játszani. A bajnokság márciusban kezdődik, novemberben ér véget. Egyelőre ennyire szerződtem: és egyáltalán nem tettem le arról, hogy később még Európában futballozzak. Ha már Európa: sokat köszönhetek a Wislának, nem volt könnyű eljönnöm. Mint ahogy azt sem felejtem el, hogy a Haladásban nevelkedtem, mindig is Szombathely az igazi otthonom.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!