Sport

2017.01.02. 14:27

Hámori Ádám véletlenül talált rá a bunyóra

Kőszeg - Ugyan egy sérülés keresztülhúzta a riói olimpiáról szőtt álmait, de így sem lehet elégedetlen Hámori Ádám. A kőszegi Fitt-Box Ökölvívó Egyesület 22 éves bunyósa négyszeres felnőtt magyar bajnokként futhat neki a következő olimpiai ciklusnak.

Tóth Gábor

Mint azt Hámori Ádám edzőjétől, Varsányi Árontól megtudtuk, a még mindig csak 22 esztendős bunyós 14 évesen, véletlenül tévedt le a bokszolók edzőtermébe. Az eredetileg birkózónak készülő fiatalember erőnléti edzéseken vett részt, közben „betévedt” a ringbe is, a tehetségére pedig hamar felfigyeltek.

- Remek mozgása volt, ráadásul előképzettség nélkül is dinamikusan ütött, és akkor még nem is beszéltem az atletikus felépítéséről, egyből megakadt rajta a szemem - jelezte Varsányi Áron, a Fitt-Box vezetőedzője. - Bő fél év közös munka után rögtön megnyerte a serdülő magyar bajnokságot - és nem volt megállás. Ádámban minden megvan ahhoz, hogy karriert csináljon a ringben, a tehetségéhez ugyanis óriási szorgalom, nagy munkabírás és tiszta fej is párosult - már régóta példaképként állíthatom a klubtársai elé.

Fotó: Szendi Péter

A serdülő aranyérmet követte egy junior, két ifjúsági, és négy felnőtt magyar bajnoki cím. A nemzetközi porondon pedig egy junior Európa-bajnoki cím (2011), valamint egy ifjúsági Eb-ezüst (2013) jött össze. Évek óta már a felnőtt válogatottnak is stabil tagja.

Fotó: Szendi Péter

- Titokban kezdtem el bunyózni, mert apukám birkózónak szánt - árulta el Hámori Ádám. - A serdülő ob előtt azonban már nem tudtam és nem is akartam titkolni, hogy sportágat váltottam. Egyezséget kötöttünk. Az ob előtt Ausztriában léptem ringbe, hogy legalább legyen egy tétmeccsem a magyar bajnokság előtt. Megbeszéltük, ha az a meccs jól sikerül, akkor bokszolhatok tovább, ha nem, akkor visszatérek a szőnyeghez - szerencsére elég jól bunyóztam, alaposan elvertem osztrák ellenfelem. Ma pedig már szent a béke, édesapám is elégedett az eredményeimmel - én pedig bizonyítottam, hogy nem puszta fellángolásból húztam kesztyűt. Szeretek focizni, kosarazni is, de a ring az én világom. Élvezem, hogy napról napra fejlődőm, erősödök, gyorsulok. Ha csak tehetem, ott vagyok az edzőteremben - de rendszeresen dolgozom külön erőnléti edzővel is.

Fotó: Szendi Péter

Az idei felnőtt ob-ra például heti kilenc edzéssel készültem. Magyar szinten mindent elértem, amit csak lehet. Nagy szívfájdalmam, hogy sérülés miatt lemaradtam a riói kvalifikációról, így a 2016-os olimpiát nélkülem rendezték. Nem titok, hogy a bokszkból nem élek meg. Hívtak ugyan más fővárosi egyesülethez, de nemet mondtam, minden Kőszeghez, Szombathely köt. Az egyetemre járok, sportszervező szakon tanulok, mellette pedig pincérként dolgozok. Az egyetemen például minden segítséget megkapok, hogy bokszolhassak, és az edzőim is megpróbálnak alkalmazkodni az én időbeosztásomhoz.

- Az évek azonban múlnak - folytatta Hámori Ádám. - Az iskolát lassan befejezem, és tudom azt is, hogy nem bokszolhatok örökké. Előbb-utóbb biztos megélhetést kell keresnem. Nagyon szeretnék kijutni az olimpiára, a 2020-as tokiói játékokra körülbelül három év múlva kezdődnek a selejtezők - addig mindenféleképpen ki akarok tartani. Kacérkodom a profi pályafutással is. Ha így döntök, akkor mindenképpen kikérem Szili István segítségét, tanácsát. Az biztos, hogy a következő években is keményen edzek, aztán majd meglátjuk, hogy hogyan alakulnak a dolgok - az biztos, hogy rajtam nem múlhat semmi!

- Nagyon nem szeretnénk, ha egy ilyen ígéretes pályafutás idő előtt megszakadjon, ezért a magunk módján igyekszünk minden segítséget megadni Ádámnak - fogalmazott zárásként Varsányi Áron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!