Sport

2017.05.22. 18:55

Arattak a HVSE birkózói

BUDAPEST - A Haladás VSE birkózói nyerték a csapatversenyt a felnőtt szabadfogású országos bajnokságon. Veréb István együttese három aranyat, egy ezüstöt és három bronzot gyűjtött be.

Horváth Erika

A Csepeli BC otthonában, Soroksáron rendezték meg vasárnap a férfi és női szabadfogású ob-t. A Veréb István vezette Haladás VSE kényszerű hiányzások miatt végül tíz birkózót tudott szőnyegre küldeni. De heten is felállhattak a dobogóra. A nyolc súlycsoportból a felső négyben arattak a szombathelyiek. Kezdődött a 74 kilóban, ahol Molnár Bálint első két meccsén alig két percet töltött a szőnyegen, mindkét ellenfelét technikai tussal verte. A döntőben Lukács Botond (Csepel) ellen pontozással (5-2) végig vezetve, magabiztosan győzött, ezzel megszerezte első felnőtt magyar bajnoki címét. Ligeti Richárd két technikai tussal jutott el az elődöntőig, ott Lukáccsal szemben intésekkel maradt alul (1-2) - egyik birkózó sem szerzett technikai pontot a mérkőzésen. A szombathelyi birkózó számára így a bronzmérkőzés maradt, amelyen két vállra fektette Bábszkyt (KTE).

A Haladás érmesei a sikeres ob után. Balról: Csercsics Richárd, Veréb István edző, Hatos Gábor, Wittmann Kristóf, Molnár Bálint, Ligeti Richárd, Ligeti Dániel, ifj. Veréb István Fotó: Haladás VSE

A 86 kilóban gyűlt össze a legnépesebb, 19 fős mezőny. A friss Eb-bronzérmes ifj. Veréb István végig esélyeshez méltóan, taktikusan, jól birkózott. A selejtezőben éppen legnagyobb riválisával, Nagy Mihállyal (ESMTK) került össze - akivel az Eb előtt válogatózni kényszerült. Biztos, 6-3-as Veréb-siker lett a vége. További négy mérkőzése összesen négy percig tartott a szombathelyi birkózónak (egy-egy találkozó normál esetben két háromperces menetből áll). Bagót (Dunaferr), Rajczit (Dél-Zselic), Krizsánt (Baja) és a döntőben az U23-as Eb-ezüst-érmes Tóth Bendegúzt is technikai tussal intézte el. Utóbbi ellen egy ritkán látható, látványos ötpontos dobással zárta le a meccset. Ifj. Veréb István nyolcadik felnőtt magyar bajnoki címét ünnepelhette.

A 97 kilóban két HVSE-s birkózó is a bronzéremért birkózhatott. Itt indult - két súlyt ugorva - a 74 kilóban olimpiai bronzérmes Hatos Gábor, és egy 10-0-s győzelemmel jutott a negyeddöntőbe. Ott a súlycsoport első számú birkózójával, Szmik Attilával (Honvéd) találkozott, akitől vitatható módon 3-1-re kikapott. Így vigaszágra kényszerült; Tominon (Sziget SC) 48 másodperc alatt jutott túl, a bronzmérkőzésen Szabó Mihályt (H. Niké) 2-0-ra győzte le. Wittmann Kristóf a negyeddöntőben kezdett, Tóth D. (Törökszentmiklós) elleni győzelméhez még fél perc sem kellett. A későbbi bajnok Fodor Tamástól (Vasas) viszont ő kapott ki technikai tussal. A bronzcsatában 9-0-ra bizonyult jobbnak a Büki TK birkózójánál, Csodás Szilveszternél, aki így ötödik lett.

A Haladás két nehézsúlyúja, Ligeti Dániel és Csercsics Richárd is külön ágra került, és a papírforma szerint egy-egy technikai és egy-egy tusgyőzelem után ők vívhatták a 125 kg döntőjét, amely azonban már nem a papírforma szerint alakult. A háromszoros Eb-érmes, három héttel ezelőtt Eb-ötödik helyet szerző Ligeti 3-1-re vezetett, de Csercsics végül a maga javára fordította a mérkőzést (5-3). 2009 után tudta újra legyőzni válogatott klubtársát, negyedszer lett felnőtt magyar bajnok.

A Haladás 38 pontot gyűjtve első lett a szakosztályok pontversenyében a 32 pontos Vasas és a 22 pontos ESMTK előtt.

- Lehetett volna még jobb is a mérlegünk, de rosszabb is, ha esetleg egy ágra kerülnek a fiúk. Nem így lett, nagyon szép eredmény a három arany, egy ezüst és három bronz. 2010 és 2014 után harmadszor sikerült megnyernünk az ob csapatversenyét - értékelt Veréb István vezetőedző.

A női mezőny egyetlen vasi résztvevője a Büki TK versenyzője (Szabó Gábor tanítványa), Varga Dorottya volt. Az 55 kilós súlycsoport öt indulója körmérkőzést vívott, Dorottya három győzelemmel és egy vereséggel - Kiss E (TSC) 8-1, Ökrös (Báránd) 4-0), Varga L. (Érd) 8-0), Dollák (UTE) 2-13 - ezüstérmet szerzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!