Sport

2017.06.15. 17:45

Nemet mondott a kenyai ifi vb-re a MASZ

BUDAPEST, SZOMBATHELY - Fájó, de racionális döntést hozott a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöksége is: nem indít csapatot a július 12-én kezdődő ifjúsági világbajnokságon, mert nem garantálható a sportolók és az edzők biztonsága.

Horváth Erika

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) afrikai országnak, Kenyának adta az idei ifjúsági világbajnokság rendezési jogát. (Amúgy ez lesz az utolsó U18-as vb; kiveszik a versenyprogramból többek között azért is, mert jó néhány ország, főként afrikaiak túlkorosakat szerepeltettek.) Július 12-16. között a főváros, Nairobi lesz a házigazda. Magyarországról 14-en szereztek kvótát, közülük négyen Vas megyeiek - a Dobó SE három kalapácsvetője, Németh Zsanett, Szabó Anett és Varga Donát, valamint a Haladás VSE sprintere, Galambos Martin. Nem volt könnyű tudomásul venniük, hogy nem indulhatnak eddigi pályafutásuk nagy versenyén, amelyre oly sokat készültek. De be kell(ett) látniuk, így a jobb.

Magyarország atlétikai szövetsége volt a 18. a sorban - az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Finnország, Görögország, Hollandia, Írország, Kanada, Nagy-Britannia, Norvégia, Olaszország, Portugália, Svájc, Svédország, Törökország és Új-Zéland után -, amely arra a döntésre jutott, hogy nem vesz részt a Nairobiban rendezendő ifjúsági vb-n. Gyulai Miklós, a MASZ elnökének tájékoztatójából kiderül, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonsági szempontból határozottan ellenzi a kiutazást, de az Európai Unió biztonsági vezetője sem javasolja a részvételt az EU-s állampolgárok számára.

Varga Donát dobogóra is esélyes - lehetett volna, hiszen a harmadiktól 18 centivel elmaradva negyedik a korosztályos világranglistán az 5 kilós kalapáccsal elért 78,93 méteres egyéni csúcsával

Mert a vb éppen az augusztus 8-ai parlamenti választásokat megelőző kampányidőszakban lesz, amikor országszerte, de főként a fővárosban tüntetésekre, tömegrendezvényekre kell számítani. A szakemberek szerint megbénulhat a közlekedés, elérhetetlenné válhat a repülőtér, támadások áldozatai lehetnek a közutakon utazók.

Ebben az időszakban nagyobb a terrorfenyegetettség is. A szálláshely 1,5-2 km-re van csak Nairobi szomáli negyedétől, melynek közvetlen közelében van a főváros második legnagyobb nyomornegyede, Mathare - ez volt a 2008-as választások egyik epicentruma több száz halálos áldozattal. Ezeknek a helyeknek az érintésével lehetne eljutni a versenyek helyszínére és vissza.

A szövetség vezetői tisztában vannak azzal, hogy a fiatalok világbajnoki versenyélményét nem pótolhatja semmi. De Gyulai Miklós szerint meg kell fogadni a figyelmeztetést: "felelőtlenség volna olyan környezetben versenyeztetni az atlétáinkat, ahol nem érezzük biztonságban őket."

Németh Zsolt, a Dobó SE mesteredzője, egyben a MASZ alelnöke elmondta, hogy a sportolók nagy traumaként élték meg, hogy ki kell hagyniuk azt a versenyt, amelyre oly régóta keményen készültek. A MASZ úgy próbálja meg némiképp kárpótolni a legjobbakat, hogy az európai szövetség által előírt (a magyar követelménynél szerényebb) Eb-szinttel részt vehetnek az eggyel idősebb, a junior (U20) korosztály számára az olaszországi Grosettóban rendezendő július végi kontinensviadalon. Mármint azok, akik beférnek a versenyszámonként háromfős nemzeti kontingensbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!