Sport

2017.06.01. 17:45

Szlovén elismerés a magyar edzőnek - Németh Imre most Őriszentpéteren dolgozik

A Lentiben élő, Vas megyében is tevékenykedő labdarúgó-szakember, Németh Imre munkásságát a Szlovén Labdarúgó Szövetség díjazta egy elismeréssel.

Kerkai Attila

A szlovén szövetség edzőközpontjában, Brdo-Kranjban a szlovén edzők kétévente esedékes közgyűlésére - mint mindig - Németh Imrét is meghívták. Ezúttal azonban elismerést is kapott. Németh Imre az egyedüli olyan nem szlovén edző, aki 15 évet edzősködött a szomszédos országban, ráadásul valamennyi osztályban a megyei szinttől az élvonalig.

- Meghatódtam, amikor átvettem a díjat, hiszen az ünnepségen elhangzott, hogy a magyar edzők a két világháború között nagyon sok országban dolgoztak és szereztek hírnevet a magyar futballnak. Ha csak egy ezred millimétert is hozzá tudtam tenni ehhez az örökséghez, már boldog lehetek. Még akkor is, ha nem világhírű csapatoknál dolgoztam - fogalmazott szerényen Németh Imre.

Németh Imre a díj átvétele után a Brdo-Kranj-i központban
Fotó: Zalai Hírlap

A szakember jelenleg az Őriszentpéter csapatánál dolgozik - és szinte mindig van ajánlata Szlovéniából, Zalából. Az őrségi együttesnél egy stabil csapat kialakítása a cél, és annak is örül, hogy egyre több szülő viszi le a gyerekét futballedzésre.

Németh Imre a TF-szakedzői elvégzése után a magyar edzők közül az elsők között vett részt B-licences képzésen Magyarországon. A Pro-licencet viszont már Szlovéniában szerezte.

- Akkor hívtak a határ túloldalára, Dobronakra dolgozni, amikor itthon már megtörtént a rendszerváltás, és még létezett Jugoszlávia - emlékezett vissza a szlovén kapcsolatok kezdetére Németh Imre. - Utána sorra jöttek a felkérések, tagja lettem a lendvai edzőszövetségnek, a kilencvenes évek közepén a harmadik ligában dolgoztam, a kétezres évek elején pedig a Crensovci NB II-es csapatánál. A Nafta Lendvával később szerepeltünk az első és a harmadik vonalban is. Közben végig igyekeztem képezni magam. Szlovéniában már jóval az itthoni előtt megkövetelték a különböző licencfokozatokat.

Németh Imre idehaza is számos csapatnál dolgozott. A Lenti TE-vel négyszer nyert megyei bajnokságot, vezette a gárdát az NB III-ban is, az NB II-ben a Szentgotthárd és a Kecskemét kispadján ült, irányította a magyar katonaválogatottat, a Győri ETO-nál klubmenedzseri feladatokat látott el Varga Zoltán edzősködése idején. Utána rövid ideg FIFA-licences játékosmenedzserként dolgozott.

- Pályafutásom során nyolc évet dolgoztam professzionálisan a labdarúgásban, de finoman szólva, az nem az én világom volt. Ez idő alatt bőven volt időm arra, hogy megismerjem a magyar futballközeget, annak is a felső szintjét. Közben nekem mindig volt más civil munkám, pozícióm, jelenleg is egy saját tulajdonú kft.-ben dolgozok. Egzisztenciálisan soha nem függtem teljesen a futballtól. Ám so-
ha nem tudnék tőle elszakadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!