Sport

2017.07.04. 18:05

Ismét két Eb-ezüst - Barta Márton már az ifi-vb-re készül

SZOMBATHELY - Nem elégedetlen, hiszen két ezüst-éremmel érkezett haza az izraeli ifjúsági úszó-Európa-bajnokságról Barta Márton, a Szombathelyi Vízmű SC válogatottja. De azért - ahogy mondja - lehetett volna jobb is.

Horváth Erika

A szombathelyi Barta Márton 200 és 400 méteres vegyesúszásban harcolta ki az ifi-Eb-n való részvételt - a tavalyi korosztályos kontinensviadalon mindkét számban ezüstérmes volt. De kapott egy pluszfeladatot is, hiszen Sós Csaba szövetségi kapitány bizalmat szavazott neki az Eb első napján rajthoz álló 4x100 méteres fiú gyorsváltóban is.

- Már a reggeli elődöntőben is majdnem egyéni csúcsot úsztam, a döntőben pedig hat tizeddel jobbat, 49,85-ot. A 50 másodpercen belüli idő már viszonylag komoly eredménynek számít - értékelte saját mutatványát a 18. évében járó Barta Marci, majd a kvartettére is kitért. - Kicsit maradtunk csak el a lengyelektől, az ezüst felülmúlta a várakozásokat, hát még az időeredmény! Mindenki hatalmasat úszott, 50 mp-en belüli volt az átlagunk.

 

Budavári István tanítványa ezután már a 200 m vegyesre koncentrálhatott. Az előfutamból a harmadik legjobb idővel jutott a 16 közé, a döntőbe pedig ötödikként kvalifikálta magát. (A középdöntőtől visszalépett az európai ranglistán Marcit megelőző orosz Kolesznyikov.) A Vízmű SC kiválósága legerősebben a fináléban úszta le a távot, 2:01,82 perc alatt ért célba, de megelőzte őt egy brit fiú, Dean Thomas (2:01,02). Így akárcsak tavaly, ezúttal is ezüstérem került a nyakába.

- A 200 vegyessel kapcsolatban csak azért maradt hiány-érzetem, mert ezúttal nem sikerült egyéni csúcsot úsznom. Az angol fiút eddig nem ismertem, de minden világversenyen vannak meglepetésemberek. Tavaly én is ilyen voltam; sokat fejlődött az év folyamán, utol-érte az élmezőnyt.

Az Eb zárónapjára maradt a 400 m vegyes, amelyet szintén az európai ranglista második helyéről várhatott Marci. Ebben a számban nem sikerült érmet nyernie, merthogy nem jutott be a döntőbe. A 4:28,17-os időeredmény a 12. volt a 30 fős mezőnyben.

- Eltaktikáztam a versenyt. Úgy gondoltam, megpróbálok elmenni a többiektől. Vitt előre a szívem, de olyan erősen kezdtem, ami soknak bizonyult. 300 méternél még én voltam az élen, aztán jött a kék halál . Besavasodtam, elzsibbadtam, elkezdtem kapkodni, és már csak azt láttam, hogy a többiek elmennek mellettem. Hetedik lettem a futamomban, még így is csak egy másodperc hiányzott a döntőhöz. Ilyen még nem történt velem. Az eddigi legjobb eredményemmel, a 4:18,51-dal megnyerhettem volna az Eb-t. A kapitány, az edzők is vigasztaltak, hogy majd az ifi-vb-n javíthatok. Még másfél hónap van addig. Szerdától folytatjuk a felkészülést augusztus közepéig, aztán indulunk Indianapolisba. Eljön majd Szombathelyre a szintén vegyesúszó, Universiadéra készülő Sós Dániel is, vele edzünk majd együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!