Sport

2006.07.17. 10:03

A magyar sport tisztaságáért (2004.09.03)

<p align="justify"><strong>Budapest (mti) - A magyarországi doppingellenes tevékenység összefogása 1989 óta a mindenkori sportirányítás feladata, ennek eleget tett és tesz a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium is. Ugyanakkor a tárca szerint fontos további kezdeményezésekkel élni annak érdekében, hogy a magyar sport tisztaságát garantálhassa.</strong><br /></p>

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Mindez azon a csütörtöki sajtótájékoztatón hangzott el, amelyen a minisztérium ismertette az athéni olimpián történt doppingesetek következményeként a tárcánál végzett vizsgálat eredményét. Mesterházy Attila politikai államtitkár előrebocsátotta, hogy csakis a tisztán elért sikereknek, eredményeknek lehet tiszta szívből örülni, és fenntartva az ártatlanság vélelmét, mindaddig ki kell állni a sportolók mellett, amíg esetleges vétkességük be nem bizonyosodik. A két atlétát és három súlyemelőt érintő ügyek miatt mindazonáltal a GYISM jogi szakvéleményt is kért, hogy van-e lehetőség az állami támogatás felfüggesztésére abban az esetben, ha netán szervezetten, az adott sportszövetség tudtával történt doppingolás.

Ezzel összefüggésben is hangzott el az az adat, hogy ebben az évben Magyarországon mintegy 1200 vizsgálatot végeztek el, részben magyar szakemberek, részben a Nemzetkö- zi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ellenőrei, és egyetlen olimpiai kerettagnál sem született pozitív eredmény. A politikai államtitkár elmondta, hogy a MOB-bal és az olimpiai sportági szakszövetségekkel együttműködésben minden olimpiára utazó versenyzőt legalább egyszer ellenőriztek, és a minták egy részét a nemzetközileg akkreditált bécsi laboratóriumba is elküldték. Megemlítette azt is, hogy a magyar doppingellenőrzést 1989 óta soha semmilyen kritika nem érte. Mi több, a WADA felkérte Magyarországot, hogy doppingellenőrei a környező régióban is végezzenek vizsgálatokat.
Mesterházy Attila a magyar sport tisztaságát még inkább garantálni képes javaslatok között megemlítette, hogy 2005-ben az eddiginél is nagyobb költségvetésű forrásokat biztosítanak a sportegészségügyi feladatok ellátására. Kérik továbbá az Európa Tanács doppingellenes megfigyelő csoportjától a magyar doppingellenőrzés rendszerének átvilágítását, egyszersmind a WADA segítségével intenzívebbé kívánják tenni a hazai doppingellenőrök nemzetközi továbbképzését. Kezdeményezik emellett a nemzetközi sportszervezeteknél az olyan doppingmintavételi vizsgálatok elvégzését, amelyek az eddigieknél hatékonyabbak, megbízha- tóbbak, és általuk kiküszöböl-hetők a manipulatív eljárások.

Ez utóbbival kapcsolatban dr. Bakanek György címzetes főtanácsos, a minisztérium doppingügyi szakértője - aki átfogó bemutatót tartott a doppingel-lenőrzési folyamatról -, szorgalmazta például a géntérkép elkészítését. Ennek révén egy-értelműen meghatározható és bizonyítható lenne, hogy a minta az adott sportolótól származik-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!