JEGYZET

2019.04.05. 06:30

Huhogók

Takács Zoltán

Ezen a hasábon arról is írhatnék most, hogy megvan az új Balotelli, csak ez a srác ígéretesebb az „eredetinél” is, mert nemcsak a tehetsége, hanem a szorgalma és a futball iránti alázata is kiemelkedő.

Arról kellene szólnia ezeknek a soroknak, hogy a még most is csak 19 éves Moise Kean méltán lett olasz válogatott, hiszen szinte akkor rúg gólt a Juventusban, amikor csak pályára kerül. Pedig ott van, ugye, egy bizonyos Cristiano Ronaldo vagy egy Mario Mandzukic, ám az eddig csak négy mérkőzésen szerepelt tini már négy gólt termelt, hét közben a Caglari ellen talált be.

Szívem szerint arról írnék, hogy melyek az elefántcsontparti felmenőkkel rendelkező srác azon tulajdonságai, amelyekkel kiemelkedik generációjának tehetségei közül.

Sajnos ez az írás mégsem erről, hanem a rasszizmusról szól.

A legutóbbi olasz bajnoki fordulóban ugyanis a Cagliari szurkolóinak egy csoportja igyekezett „megzavarni” a fiatal játékost, és erre a legmegfelelőbb módnak a huhogást és a rasszista kórust érezték. Kean jobb választ nem is adhatott volna annál, mint amit tett: egy jobbról érkező beadást a kapust megelőzve elegánsan pöttyintett a hálóba. Aztán kisasszézott a közönség elé, két karját széttárta, így állt ott egy darabig, mondhatni „ide lőjetek” pózban, a Cagliari ultrái előtt, míg csak csapattársai el nem rángatták a záporozó söröspoharak elől.

Természetesen

a jelenet miatt csak még jobban bevadult a drukkerhad, csoda, hogy lement a mérkőzés.

A lefújás után és persze azóta is mondja a magáét mindenki. Allegri, a Juventus vezetőedzője örökös eltiltást javasolt a rasszista szurkolókkal szemben. Giulini, a Cagliari elnöke szerint viszont csak néhányan reagáltak rosszul, a gólöröm pedig csak olaj volt a tűzre. Érdekes módon Bonucci, a Juve védője is helytelenítette a gólörömöt az ellenfél szurkolótábora előtt, de Balotellitől Sterlingen át Pogbáig sokan helyeselték, amit Kean tett.

Tény, hogy nem okos dolog bármilyen provokációnak felülni és bármiféle reak­ciót adni a pályáról, pláne nem az ellenfél ultráinak. De azért az újra egyre gyakoribbá váló rasszista megnyilvánulások ellen talán több kellene a meccsek felvezetőiben készített közös képeknél és daloknál. Például a modern kamerarendszerrel beazonosítani a huhogó, az ellenfelet rasszista vagy nyomdafestéket nem tűrő módon alázókat, és örökre eltiltatni őket még a stadionok környékéről is.

Hogy csakis arról lehessen írni ezen a hasábon, hogy miért lehet Kean az olaszok új Balotellije.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!