Sport

2015.10.12. 14:49

Kiss Norbert háromszor a dobogón

Le Mans - Felemás eredménnyel zárt a a 2015-ös FIA kamionos Európa-bajnokságot a már kétszeres Eb-győztes Kiss Norbert.

Tóth Gábor

A szezon utolsó 10. versenyhétvégéjének Franciaország adott otthont. Az Oxxo Racing-Axxyss Motorsport szombathelyi pilótája, Kiss Norbert már kétszeres Eb-győztesként érkezett Le Mans legendás versenypályájára – így tét nélkül állhatott rajthoz.

A szombati győztes időmérő után a pole pozícióból kezdte az első futamot. A rajt után a német Jochen Hahn „társaságában" a poros pálya miatt kénytelen volt levágni az egyik sikánt, és ahogyan ilyenkor kell, le is vette a lábáról a gázt, nehogy jogosulatlan előnyhöz jusson – Hah meg is előzte. A németet megbüntették, aztán érthetetlen módon Norbi is kapott egy áthajtásos büntetést. De így is a dobogó harmadik fokán zárt. A második futamot a hatodik helyről kezdte, és ismét harmadikként ért célba. Vasárnap is megnyerte az időmérőt. Így az első futamot az első helyről kezdte, ám a spanyol Antonio Albacete jobban rajtolt, később sem tudta megelőzni, másodikként zárt. A második futamot viszont az első körben feladni kényszerült, ugyanis az ezüstéremért küzdő Hahn ámokfutásba kezdett, három riválisának is nekiment, köztük Kiss Norbertnek, ráadásul egy lerepülő sárhányó betörte a szombathelyi pilóta szélvédőjét, nem látott, kénytelen volt kiállni (Hahn később büntetést kapott a „teljesítményéért").

Kiss Norbert boldogsága érthető, megvédte Európa-bajnoki címét, remek szezon van mögötte. Fotó: Oxxo Racing-Axxyss motorsport

Kiss Norbert kifejezetten remek szezont futott: a 20 időmérőből 17-et megnyert, 19 futamgyőzelmet aratott (ez rekord), összesen 31 alkalommal állhatott a dobogóra.

Végeredmény, pilóták: 1. Kiss Norbert (magyar) 599 pont, 2. Adam Lacko (cseh) 447, 3. Jochen Hahn (német) 434. Csapatok: Buggyra Racing 1969 897 pont, 2. Oxxo Racing-Axxyss Motorsport 855, 3. Team Reinert Adventure 755.

– Nem a legjobban sikerült számunkra a szezonzáró hétvége, csalódott vagyok – fogalmazott a kétszeres Európa-bajnok Kiss Norbert. – A szombati büntetés fájó, érthetetlen volt. A szabályok szerint cselekedtem, a versenybírók másként ítéltek. Vasárnap pedig érdekes körülmények között estünk ki: betört a szélvédőm, ki is forgattak, De mindent összevetve parádés szezont futottunk, megérdemelten nyertük meg a 2015-ös Eb-t is. Vége a szezonnak, de sok időnk nincs pihenni, rengeteg rendezvényre várnak minket – mi pedig igyekszünk minden meghívásnak eleget tenni. Továbbá gőzerővel zajlanak a tárgyalások a régi és a leendő támogatókkal. Nagy bánatunkra a jó szereplésünk, a két Európa-bajnoki címünk ellenére sem tolonganak a szponzorok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!