Sport

2006.07.17. 11:42

Schmitt Pál bocsánatkérése (2004.10.18)

<p align="justify"><strong>Budapest (mti) - Schmitt Pál a Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként bocsánatot kért Európa sportminisztereinek budapesti konferenciáján, amiért a magyar sport doppingeseteivel beárnyékolta az athéni olimpiai játékokat. <br /></strong></p>

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Schmitt felszólalásának nagy figyelmet kiváltó kijelentéséről azon a sajtótájékoztatón is szó esett, amelyet az értekezlet zárultával tartottak pénteken. Georg Walker, az Európa Tanács sportért felelős képviselője például úgy fogalmazott, hogy a MOB-elnök bocsánatkérése meglepetést okozott, egyszersmind pozitív lépésként értékelte abban az irányban, hogy a jövőben többé ne fordulhasson elő ilyen - szavai szerint - "mindenki számára tanulságokkal szolgáló tragédia".
Hozzátette, hogy az Európa Tanács is segítheti Magyarországot azzal, hogy közreműködik a magyar doppingellenőrző rendszer átvilágításában, segítséget nyújtva egy hatékonyabb szisztéma megteremtéséhez. 

A WADA részéről a konferencián megfigyelőként részt vevő David Howman a sajtótájékoztatón - már kérdésekre válaszolva - leszögezte, hogy nem a nemzetközi ügynökség, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság volt a felelős az athéni olimpiai ellenőrzésekért, amelyeket a NOB a WADA doppingkódexe alapján hajtott végre. 

A WADA egy független megfigyelői csoporttal volt ott a görög fővárosban, jelentése 10-14 napon belül lesz hozzáférhető mindenki számára. Erre hivatkozva konkrét részletekbe nem is ment bele a főigazgató, de a magyar olimpikonok - a két atléta, továbbá a három súlyemelő doppingügyéhez vezető - vizsgálatait illetően annyit azért mondott, hogy "tudomásuk volt róla, hogy manipulációs eszközök használata folyik az olimpia alatt".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!