Sportvilág

2014.06.20. 18:30

Foci vb 2014 - Hegedüs Péter több neves európai hálóőrtől többet várt

Szombathely - A Haladás legendás hálóőre Hegedüs Péter többet várt az európai kapusoktól, szerinte a chileiek portása, Claudio Bravo lesz a torna egyik nagy felfedezettje.

Tóth Gábor

Hegedüs Péter 1975-ben Kaposváron mutatkozott be az NB I-ben, 1977 és 1989 között pedig a Haladás kapuját védte. Összesen 269 NB I-es mérkőzésen lépett pályára, ebből 243 alkalommal zöld-fehér mezben. A 80-as években többször is meghívót kapott az utolsó nagy, Mezey-féle magyar válogatottba igaz, pályára nem lépett a nemzeti csapatban. Tagja volt annak a Haladásnak, amely 1983-ban Indiában megnyerte a Nehru Kupát. A 61 éves sportember ma is aktív, kapusedzőként dolgozik.

Hegedüs Péter külön figyelia kapusok teljesítményét (Fotó: www.kiralysportegyesulet.hu)

- Nálam szakmai ártalom, hogy egy kicsit kapusszemmel is nézem a vb-t - árulta el Hegedüs Péter. - Meglepő, hogy milyen sok gyenge kapusteljesítményt látok, és ugyancsak érdekes, hogy elsősorban az európai kapusok gyengélkednek. A spanyoloknál Iker Casillas értékelhetetlen teljesítmény nyújtott, de ugyanez igaz az orosz Igor Akinfejevre, és nem tetszik a portugál Rui Patrrício sem. Érdekes az uruguayi Fernando Muslera esete: amíg Olaszországban futballozott, egészen jó formában védett, ám amióta Törökországba igazolt, egyre bizonytalanabb.. Érthetetlen számomra, hogy a két végső győzelemre is esélyes gárdának, Brazíliának és Argentínának nincs minőségi kapusa. Mindkét csapat, mindkét keret sokal jobb kapust éredemelne. Ám olyan kapus is van, akivel maximálisan elégedett vagyok. Már évek óta mondom, hogy a chilei Claudio Bravo klasszis kapus - akkor figyeltem fel rá, amikor Spanyolországba, a Real Sociedadba igazolt. Lábbal nem lehet zavarba hozni, remek a gólvonalon, jól jön ki a kapujából. Ráadásul rutinos, érett hálőr, soha nem kockáztat, mindig a legjobb megoldást választja, tudja például mikor kell öklözni, mikor kell megfogna a labdát. Ő lesz a vb egyik felfedezettje. Kipróbáltam a vb labdáját, és bár ez sem túlzottan kapusbarát, de az utóbbi évek tornáihoz viszonyítva a legjobban sikerült játékszer.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!