Sportvilág

2015.03.07. 19:07

Hegedüs Péter sporttippjei vasárnapra

A Haladás legendás kapusát Hegedüs Péter kértük arra, hogy az NB I-es labdarúgó-bajnokság két vasárnapi meccsét (Honvéd–MTK, DVSC–Újpest) elemezze lapunknak, az olvasóknak.

Tóth Gábor

Hegedüs Péter 1975-ban a Kaposvári Rákóczi labdarúgójaként mutatkozott be az NB I-ben, 1977 és 1989 között pedig a Haladás kapuját védte. Összesen 269 élvonalbeli mérkőzésen lépett pályára, ebből 243 alkalommal zöld-fehér mezben. A 80-as években többször is meghívót kapott az utolsó nagy, Mezey-féle magyar válogatottba – igaz, pályára nem lépett a nemzeti csapatban. Tagja volt annak a Haladásnak, amely 1983-ban Indiában megnyerte a Nehru Kupát Algéria, Kína, Kamerun, Irán és India felnőtt válogatottja, valamint Olaszország, Jugoszlávia és Románia olimpiai válogatottja előtt – a torna legjobb játékosa Hegedüs Péter lett. A ma is kapusedzőként dolgozó „Hege” a legendás angol-magyar 6-3-mal egy napon született, 1953. november 25-én – talán már akkor eldőlt, hogy labdarúgó lesz.

– Azt azért el kell mondanom, hogy a 2000-es évek közepétől fokozatosan elfordultam a magyar futballtól. Ma már csak televízión nézek meg egy-két jobbnak ígérkező meccset, rangadót, főleg az összefoglalókból, az újságokból tájékozódom, valamint a barátaimtól. Tizennégy évet futballoztam az NB I-ben, nem gondoltam, hogy egyszer így alakul – fogalmazott Hegedüs Péter. – De természetesen képben vagyok az NB I-et illetően!

– A Honvéd–MTK mérkőzésérdekes csata lesz – kezdte az esélylatolgatást Hegedüs Péter. – Már csak azért is, mert mindkét gárda hazai pályán játszik – ugyanis a Hidegkuti stadiont felújítják, az építkezés alatt pedig az MTK Kispesten fogadja az ellenfeleit. Soha nem gondoltam volna, hogy egy ilyen patinás csapat, mint a Honvéd, ilyen sanyarú sorsra jut. Edzőt váltottak a felkészülési időszakban, és igazoltak egy tucat légióst. Nézem az újságban, a tévében, ahogy a bemutatásukon az új légiósok – talán kilencen – ülnek egymás mellett megszeppenten, jólnevelten, mint az óvódások – a háttérben pedig nagy betűkkel ott virít, hogy Magyar Futball Akadémia. Ezen már csak nevetni lehet... Visszatérve a meccsre: a Honvédnak nagyon kell a pont, ugyanakkor az MTK jobb, összeszedettebb, szervezettebb csapat. Minden az MTK sikerét ígéri, mégis úgy gondolom, hogy a felek békésen megosztoznak a pontokon.

– A Debrecen–Újpest mérkőzés személyes emlékeket idéz fel – nosztalgiázott Hegedüs Péter. – Bármilyen jó csapata is volt a Haladásnak, Debrecenben mindig kikaptunk. Rendre óriási ellenszélben kellett futballoznunk, a játékvezetők mindig mindent megtettek, hogy pont nélkül távozzunk. Az akkori ellenszenvem ma is tart, nem kedvelem a DVSC-t. Pedig Bücs Zsolt személyében van egy nagyon jó debreceni barátom – éppen a napokban beszéltem vele telefonon, a téma természetesen a futball volt. A DVSC trénere, Kondás Elemér ellen pedig futballoztam is – nem tartom különösebben jó edzőnek. Az Újpestet mindig kedveltem, de szerintem most ki fog kapni. A fővárosiaknak nem sikerült túl jól a felkészülésük, még nincs együtt a csapatuk, nincsenek jó formában. A Debrecen erősebb, jobb együttes, hazai pályán biztosan gyűjti be a három pontot – még akkor is, ha nekem ez nem tetszik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!