Sportvilág

2014.07.14. 15:50

Foci VB 2014: Randalíroztak Buenos Aires belvárosában

Június 12-én kezdődött, hétfő hajnalban ért véget a 20. labdarúgó világbajnokság Brazíliában. a tornáról még sokáig beszélnek majd a drukkerek.

Tóth Gábor

KOMOLY PÉNZEK. A német válogatott 35 millió dollárt kasszíroz a világbajnoki győzelemért a FIFA-tól, a német szövetség (DFB) ebből fizeti ki a 23 játékos fejenként 408000 dolláros (kb. 92 millió forintos) jutalmát. Az előző világbajnoksághoz képest 156 millió dollárral emelkedett az összdíjazás – 420 millió euróról 576 millióra –, így a németek is többet kapnak, mint a 2010-ben világbajnok spanyolok (30 millió). Az ezüstérmes Argentína 25 millió dollárt, a bronzérmes Hollandia 22 milliót, a negyedik helyezett Brazília 20 milliót kap a nemzetközi szövetségtől. A negyeddöntőben kiesők 14 millió, a nyolcad döntőben búcsúzók 9 millió, a csoportkör után hazautazók 8 millió dollárral gazdagodnak. Ezen felül a világbajnokságon részt vevő minden ország szövetsége 1.5 millió dollárt kapott a torna előtti felkészülésre.

RANDALÍROZTAK. Az argentin válogatott veresége miatt felbőszült több száz fiatal a jelentések szerint kirakatokat tört be, autókat és közlekedési lámpákat rongált meg, egy bárt és egy színházat fosztott ki, tévés közvetítő kocsikat is megtámadott, és kövekkel dobálta meg a kivonult rohamrendőröket, akik könnygázzal, vízágyúkkal és gumilövedékekkel próbálták feloszlatni a tömeget. A főváros, Buenos Aires belvárosában kitört zavargásokban legalább hetvenen megsérültek, köztük tizenöt rendőr. A hatóságok több mint ötven embert őrizetbe vettek.

Fabio Capello remek edző, de a vb-ken nem eredményes. Fotó: www.foci-live.hu

LEGEK. 1986 óta a 2014-es világbajnokságon volt a legkevesebb kiállítás (8). Összesen 171 gól esett, ami az 1998-as gólcsúcs beállítását jelenti. A legutóbbi négy vébé győztesből három nem élte túl a csoportkört címvédőként (Franciaország 2002, Olaszország 2010, Spanyolország 2014). Az olasz tréner, Fabio Capello szövetségi kapitányként letudott hét vébémeccséből csak egyet tudott megnyerni - ami elég rossz előjel a következő vb házigazdájának, Oroszországnak. Ez az első alkalom, hogy három CONCACAF zónából (Közép-Amerikai Konföderáció) érkező csapat is továbbjutott a csoportjából. Costa Ricáé a bravúr.

SCOLARI LEMONDOTT. Brazília jól kezdte a hazai rendezésű világbajnokságot, ám az elődöntőben történelme legnagyobb vereségét szenvedte el Németország ellen. A 7-1-es zakó után a bronzmeccsen is méretes, 3-0-s pofonba futott bele a csapat Hollandia ellen, így Luiz Felipe Scolarinak nincs maradása a kispadon. A helyi médiumok szerint a brazil szövetségnél elfogadják a lemondását és már azon dolgoznak, hogy megtalálják utódját. Scolari 2002-ben vb-t nyert a brazilokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!