Szentgotthárd

2013.03.21. 16:22

Szuper szelektivitás

Szentgotthárd - Az országban elsőként bevezetett, a díjak csökkentését eredményező új rendszerben a szelektíven gyűjtött hulladékot gyakrabban, a vegyes hulladékot viszont az eddiginél ritkábban szállítják el.

Kiss Tamás

Az EU-s irányelvek mentén született új hulladékgazdálkodási törvény komoly terheket ró a lakosságra és az önkormányzatokra egyaránt. A járulék bevezetése miatt a települési vegyeshulladék lerakása jelentős költségnövekedéssel jár. Szentgotthárdon azonban úgy döntöttek, hogy a szelektív hulladékgyűjtést a legmagasabb szintre emelik, s ezzel is kompenzálják a lakossági terheket. Labritz Béla önkormányzati képviselő, környezetvédelmi tanácsnoktól megtudtuk, hogy a város által kiírt szolgáltatói pályázaton a Müllex Közszolgáltató Kft. lett a befutó, így április elsejétől az említett cég látja el az új rendszer szerinti hulladékgyűjtési feladatokat.

Az említett új, a díjak csökkentését eredményező rendszerben a szelektíven gyűjtött, a szolgáltató számára bevételt jelentő hulladékot gyakrabban, a vegyes hulladékot viszont (költségtakarékossági okokból) az eddiginél ritkábban szállítják majd el, s ami szintén újdonság: a díjakat a ténylegesen igénybe vett hulladékgyűjtő edényzet mérete alapján, családi házanként, tömbházanként határozzák meg.  A családi házas ingatlanoknál a szolgáltató által biztosított sárga zsákban kell majd gyűjteni a papír-, a fém- és a műanyaghulladékot, aki pedig azt is vállalja, hogy az említett hulladéktípusokat frakciónként külön, más-más színű zsákokban gyűjti, az díjkedvezményt kap a szolgáltatótól.


Labritz Béla: meg kell dolgozni azért, hogy a hulladékszállítási díjak ne emelkedjenek az égbe (Fotó: Szendi Péter)



A maradék (vegyes) hulladékot kéthetente egyszer, a bio hulladékot hetente egyszer szállítják el, a tégelyben elhelyezett használt sütőolajos hulladékot és a tejesitalos dobozokat havi rendszerességgel viszik el. (Az edényzetet a szolgáltató biztosítja.) A tömbházak területén, illetve a közvetlen környezetükben szelektív hulladékgyűjtő szigeteket helyeznek el, a lakosság itt helyezheti el az összegyűlt, összegyűjtött papír-, műanyag-, üveg-és fémhulladékot, de igény esetén a szolgáltató ezeknél az ingatlanoknál is biztosítja a sárga zsákos gyűjtés lehetőségét. A maradék (vegyes) hulladékot hetente egyszer, a tégelyben gyűjtött használt, sütőolajos hulladékot havonta egyszer szállítják el. Fontos megjegyezni, hogy a  közszolgáltatási díjat negyedévente, a családi házas ingatlanoknál háztartásonként, a többi területen tömbházanként, méghozzá a ténylegesen igénybe vett edényméret alapján számlázza ki a szolgáltató.

A társasházak vezetőinek a feladata lesz, hogy a díjat arányosan osszák majd el egészítette ki a fentieket Labritz Béla, aki tudja, hogy akadnak majd, akiket nem lesz könnyű meggyőzni az új rendszer bevezetéséről, de mint hozzátette: nincs más út: közösen kell megdolgoznunk azért, hogy a hulladékszállítási díjak ne emelkedjenek az égbe.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!