Szentgotthárd

2014.06.12. 15:40

Csatafutás és történelmi napok Szentgotthárdon

Szentgotthárd - Elindult a visszaszámlálás, 2014-ben is lesz Szentgotthárdi Csata Emlékfutás, amely a Szentgotthárdi Történelmi Napok egyik legnagyobb rendezvénye.

Farkas Eszter

Az idei rendezvény augusztus 2-án, délután lesz a szokásos helyszíneken. A verseny a korábbi évek jó hagyományait igyekszik továbbvinni: a gyerekfutamok mellett parafutam szervezésére is sor kerül, illetve a legnagyobb kihívást továbbra is a körülbelül kilen és fél kilométeres táv teljesítése jelenti – tájékoztattak a szervezők.

Az hobbifutamban – amely összesen 1664 méter – jelmezes futás is lesz majd, ahol is a jelmezben futók különdíjban részesülnek. Újdonság még az is az idei évben, hogy a főfutam távján váltófutást hirdettek meg a szervezők a cégek, vállalatok, munkahelyek munkatársainak. A rendezvényt a Szentgotthárdi Sportbarátok Egyesülete szervezi.

A Szentgotthárdi Történelmi Napok rendezvénysorozat egyébként az 1664. augusztus 1-jén lezajlott szentgotthárdi csatának állít emléket idén augusztus 1 és 3. között rendezik meg a programot.

Az idei Szentgotthárdi Történelmi Napokon lesz történelmi felvonulás, csatafutás, fúvószenekari találkozó, íjászbemutató, gyermek- és kulturális programok, népművészeti vásár, de felelevenítik a szentgotthárdi csatát is. Lesznek még kaszkadőrök, íjászok tartanak bemutatót, a résztvevők megismerkedhetnek a korabeli orvoslással is, és lesznek táncos-zenés produkciói is.

Ami biztos, hogy bemutatkozik majd a Rilke&Pászthory műve. Az előadás egy ének Rilke Kristóf zászlós szerelméről és haláláról, amelyben szerepet vállal Várady Mária opera énekesnő, de lesz gálaműsor történészekkel, költőkkel, a Kaláka és a Sebő zenekarral és Jordán Tamással. Szintén ennek a programnak a keretében tartanak fúvószenekari találkozót. A mesterségek utcájában a gyermekek számára hagyományőrző népi játékok is lesznek, valamint a programba bevonják majd a helyi vendéglátó egységeket és a csatában részt vevő nemzeteket is.

Lesz „Gasztro csata" is, valamint felállítanak jurtát tábortüzet gyújtanak majd. Lesznek lovasok, életmód bemutató, de a résztvevők készíthetnek majd szentgotthárdi csata interaktív érmet is. készítés. A város fürdője pedig korabeli török fürdővé változik augusztus elején, ahol koncertekkel is várják majd az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!