Szentgotthárd

2015.04.30. 16:43

Gondolta volna? Amerikába is eljutott a szentgotthárdiak hulladékégető elleni sikeres harcának híre

A heiligenkreuzi hulladékégető megakadályozásának témaköréből doktori disszertáció készül Amerikában. A disszertáció készítője Szentgotthárdon is járt.

Bajdó Bettina

Woki Zoltán, a Pro Natura St. Gotthard (Pronas) alapító elnöke elmondta, hogy az amerikai állampolgár Ingrid Bershin jelenleg doktori disszertációt készít „Piszkos, tiszta erő” címmel a Kalifornia Egyetemen. A disszertáció témája két osztrák hulladékégető. Az egyik Dürnrohr, ahol a lakosság részéről nem volt nagy elutasítás, a másik a tervezett heiligenkreuzi hulladékégető, amely éppen a nagy lakossági elutasítás miatt nem épült meg.

A disszertáció írója már többször járt Ausztriában, ahol az uniós irányelveket tanulmányozta, számos interjút készített szakemberekkel, civilekkel. Mind az egyetem, mind az osztrák állam anyagi támogatást biztosít a doktori elkészítéséhez. Hangsúlyozta, Bershinre nagy hatással volt, amikor tudomást szerzett arról, hogy a tervezett heiligenkreuzi hulladékégető felépítését főleg a nagy magyar ellenállás miatt sikerült megakadályozni, hiszen ilyenre alig van példa.

A képen Woki Zoltán (balról) és Huszár Gábor polgármester mesélt Ingrid Bershinnek a hulladékégető elleni küzdelemről (Fotó: Pronas)

Április 17-én Heiligenkreuzba érkezett, ahol megtekintette a tervezett helyszínt és környékét, több osztrák civillel konzultált. A disszertáció írója elárulta, hogy az interjúk során mind az ellenzőket, mind a helyeslőket meghallgatja, de a munkájának az alapja a hulladékégetés elutasítása, ennek bizonyítása. Az Amerikai Egyesült Államokban 1995-től nem lehet hulladékégetőt építeni, helyette a hulladék megelőzése, a szelektív hulladékgyűjtés, az újrahasznosítás és a deponálás irányába haladnak.

Szentgotthárdon Huszár Gábor polgármester és Woki Zoltán adott részletes tájékoztatást a hulladékégető elleni hat és fél éves küzdelemről, az önkormányzat és a civilek összefogásáról, az elutasítás fő okairól, a lényegesebb eseményekről.

Korábban egyébként már készült diplomamunka ebből a témakörből, amelynek az volt az érdekessége, hogy azt egy magyar egyetemista dolgozta fel és adta be a bécsi Gazdaságtudományi Egyetemen még 2012-ben. Most már doktori disszertáció is készül, méghozzá a távoli Amerikában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!