Szentgotthárd

2015.08.04. 12:36

Harap utca 3. alatt áll a bál: nagy port kavart az új szentgotthárdi kutyamenhely ügye

Szentgotthárd – Nagy port kavart az új kutyamenhely felépítése a városban.

Bajdó Bettina

Jelenleg az engedélyeztetési eljárás zajlik, hamarosan benépesülhet ebekkel a telep. A régi menhely működtetői nem tartják szabályszerűnek a döntést, szerintük a menhelyet a városban ők működtetik.

Mint azt korábban megírtuk, elkészült az új kutyamenhely a városban és megtörtént a műszaki átadása-átvétele is.  Dr. Dancsecs Zsolt jegyző elmondta, hogy most kezdeményezték az engedélyeztetési eljárásokat, ha ezek lezárulnak, akkor benépesülhet a menhely. Az új helyet az önkormányzat döntése alapján a SZET Kft. üzemelteti majd. Ott a kutyák minden előírásnak megfelelően élhetik az életüket, és ha az ebrendészeti területen (amely ugyanitt működik majd) lejár az idejük, akkor átkerülnek a menhelyre. Az önkormányzat arról is gondoskodott, hogy a területre fákat ültessenek, hogy a kutyáknak legyen hol hűsölniük.

Cziráky Zoltán a régi menhelyen. Fotó: Szendi Péter

Cikkünk megjelenése után több olvasói hozzászólás is érkezett. A régi menhelyet a Szentgotthárdi Kutyabarátok Egyesülete működteti, Cziráky Zoltán vezetésével. Ő egy közösségi oldalon azt írta, hogy a képviselő-testület a törvényi előírásokat és a saját érvényes szerződését megszegte még korábban, ezzel hazugságkampányba kezdett, amely sérti az egyesület jó hírnévhez fűződő jogait. A jelenlegi menhelyen 35 kutya található, amelyeket az egyesület tulajdonát képező ingatlanon tartanak. Idézzük: „Mivel az egyesületünk az egész megyében és azon túl is ténykedik, ez túlmutat Szentgotthárd képviselő-testülete és polgármestere hatáskörén! Tehát hazugság!”

Dr. Dancsecs Zsolt jegyző ehhez annyit fűzött hozzá, hogy a régi menhely területe valóban az egyesület tulajdona. Ám ha a helyi építési szabályzat nem teszi lehetővé, hogy menhely működjön ott, akkor nem engedhetik meg. Azt is hozzátette, hogy folytak tárgyalások arról, hogy az új menhelyen is Cziráky Zoltán legyen a kutyák mellett, ám hogy ez az ügy hol tart, arról nem tudott beszámolni.

Olvasóink azt is tudni vélték, hogy feljelentés történt az egyesület ellen állatkínzás miatt. Utánajártunk a bíróságon és az ügyészségen is, ott nincs folyamatban semmilyen ügy sem az egyesület, sem pedig a vezető ellen. Dr. Kazmar Enikő rendőr őrnagy, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette, hogy az érintett ügyben nem indult büntetőeljárás a Körmendi Rendőrkapitányságon sem 2014-ben, sem az idén.

A helyiek szerint a kutyákkal jól bánnak a mostani helyükön, Cziráky Zoltán megfelelően gondozza az ebeket. Nemcsak a telepen lévő kutyákon segít, hanem olyanokon is, melyeket a gazdáik hosszabb időre magukra hagynak.

Cziráky Zoltán először is az állatkínzással kapcsolatos félreértéseket oszlatta el. Nem ellene van eljárás, hanem az elhíresült kemestaródfai kutyakínzás ügyében hallgatták meg őt Körmenden, a rendőrségen, mint tanút. Ez az ügy hamarosan a bíróságra is kerül.

- A menhely ügye több mint tíz évre visszanyúló probléma – folytatta a vezető. – Az új ebrendészeti telep árterületre épült, magam is kint voltam a műszaki átadáson. Elmondtam, hogy mely dolgok nem jogszerűek, mire lenne szükség a működtetéshez. Az árterületre maximum ideiglenes működési engedélyt kapnak, ám szükségük lesz kimenekítési tervre egy esetleges katasztrófa esetére. A karanténjuk belülről nem zárható, és ugyanazon a területen lennének az ebrendészeti telep és a menhely kutyái. Mintha meg sem hallották volna. Ezen már meg sem lepődöm, hiszen több vitás pontunk is volt az évek alatt. Sok ígéretet kaptunk már, ám azokból semmi nem teljesült. Ami tény, hogy jelenleg 32 kutya van nálunk, ezek az egyesület kutyái, nem kerülnek sehova. A területet cél szerinti felhasználásra az Államkincstártól kaptuk, ezt a döntést a város nem bírálhatja felül. A menhelyet mi működtetjük a városban, a munkát továbbra is mi végezzük.

Hozzátette: neki megvan a megfelelő szaktudása, végzettsége, kapcsolatrendszere a menhely működtetéséhez. A városnak egyelőre fogalma sincs, hogyan kell egy ilyen telepet vezetni, a kutyákat gondozni. Hangsúlyozta, hogy a rendőrségen egy nyilatkozatban elmondta a sérelmeit, de egyelőre nem tereli bíróságra az ügyet. Ahogy ő fogalmazott, ennek az ügynek csak vesztesei lennének. Az egyesületet azért hozták létre, hogy a kutyáknak segítsenek, az érdekeiket védjék. Úgy gondolja, ennek eleget is tesznek. Nem azért dolgoznak, hogy az önkormányzattal vitázzanak, mégis ez a helyzet. Támogatást nem kaptak, külsősök adományaiból és pályázati forrásokból tartják fent magukat. Most éppen a kenneleket újítják fel.

Labritz Béla alpolgármester hangsúlyozta: az önkormányzat mindig törekedett arra, hogy kompromisszumokat kössön, legyen szó bármiről, például a régi kutyamenhely ügyéről. Úgy fogalmazott, ami a város területén történik, az az önkormányzat dolga, a szabályok mindenkire érvényesek. Ennek érvényesítésében azonban mindig próbálják a békés utat választani, nem szeretnének konfliktusokat. Kiemelte még, hogy az új menhely uniós színvonalú és gyönyörű környezetben van. Az utcát is elnevezték már: Harap utca 3. szám alá költözhetnek be nemsokára az ebek. Hozzátette: ők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kutyák minél magasabb színvonalú ellátást kapjanak, mindenki által elfogadott feltételek között. Az önkormányzat még kocsányos tölgyeket is vásárolt és olyan helyen alakították ki az új menhelyet, hogy lehessen majd bővíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!