A szerkesztő ajánlja

2017.03.27. 16:05

Körömpörkölt - Az Aranytigris titka

„Unatkozik? Vegyen mosómedvét!” - szólt az újsághirdetés, a búskomorságban szenvedő Metud bácsi fogta magát és vett egyet.

Budai Dávid

A mosómedve aztán mindent kimosott a patakban, azt is, amit nem kellett volna, például egy vekkert, amit azután már megjavíttatni sem lehetett. A mosómedve Metud bácsi szétszedett biciklijét is széthordta, mígnem aztán maga is feladott egy apróhirdetést: „Unatkozik? Vegyen mosómedvét!" Pepin bácsi történetei talán éppen az U Zlatého Tygra sörhabos asztalánál születtek, talán nem, az azonban biztos, Bohumil Hrabal többször is bebizonyította, hogy Svejk, a derék katona nem az egyetlen vicces figura a cseh irodalomban.

Mikor évekkel ezelőtt magam is az Aranytigrisben ültem - éppen ott, ahol évtizedekkel korábban Hrabal -, az asztal aljába kaparva egy szöveget találtam. Mivel a cseh nyelvet csak annyira ismerem, mint amennyire az a külföldi, aki azt hiszi, hogy a csodabogár kifejezés helyére minden különösebb probléma nélkül behelyettesíthető a különleges és a bogár szó; és mivel csak a mindig nálam lévő zsebtükörből tájékozódhattam, könnyen elképzelhető, hogy ahol „kocka"-t olvastam a „c" betűn hacsekkel - ami tudvalevő, hogy macskát jelent -, ott valójában nem is volt ékezet, így az csupán egy hamisítatlan magyar kocka, semmi más.

Akárhogyan is van, a történet a következő: „Matej, a macska mindennap lelefetyelte a habot gazdája, Jiri söréről, aki pedig nem értette, hogy hová tűnik a hab. Matej bajszocskája bizonyára a tejtől fehérlik - gondolta mindig. Egy nap aztán így szólt macskájához: Matej, holnap kakaó lesz vacsorára. Aznap Jiri sörén megmaradt a hab."

Nem állíthatom, hogy maga Hrabal karcolta be tükörírással ezt a magyar szójátékra épülő hamisítatlan cseh mesét, az azonban biztos, hogy a cseh szatíra legendája, Bohumil Hrabal, éppen ma lenne 103 éves.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!