A szerkesztő ajánlja

2014.02.20. 19:07

Messze van?

Ukrajna messze van. Túl a Kárpátokon, túl az Óperencián, egy más világ, egy más lelkület. Mi közünk hozzá?

Halmágyi Miklós

Ukrajna közel van. Szomszéd ország, határos Magyarországgal, egy kicsiny része, a Kárpátalja, egyben a történelmi Magyarország része, Munkács, Ungvár, Bereg, a Vereckei szoros, a Kárpátok bérce, ahonnét a mondák szerint Árpád letekint a széles rónaságra, a kanyargó Tiszára, s azt mondja: megérkeztünk.Amennyi magyar él még Kárpátalján, nos összesen nem voltak annyian a honfoglaló magyarok.

Ukrajna nem csak szomszéd. Rajta keresztül érkezik a gáz, magyar cégek és bankok befektetési terepe, tizedik ország gazdasági külkapcsolataink rangsorában, s talán jobb szomszéd, mint Putyin Oroszországa lenne. Ami Ukrajnában történik, arra oda kell figyelnünk. Hiszen ki akar a szomszédjában háborút, vérontást, gazdasági csődöt, összeomlást, s az ember mindig elcsodálkozik, hogy milyen törékeny is az a béke, ami mifelénk 1945 óta tart, s mennyire hajszálon múlik sokszor, hogy nem a fegyverek szava dönt. Jugoszlávia, Bosznia, Koszovó, most Ukrajna. Mi pedig itt, Kárpátoktól körülölelve kérdezzük ismét tétován: megérkeztünk?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!