Szőce

2016.08.11. 15:55

Tánc-vendégség - Solymári gyerekek és tanárok jöttek

Szőce - A Pest megyei vendégek nagy múltú néptánchagyományt ápolnak, az Őrségbe is ezért jöttek.

Bakos Ágnes

Nem véletlenül választotta az Őrséget a solymári Cédrus Táncegyüttes: testvéri jó barátságban vannak az alapítók és a tagok is a körmendi Béri Balogh Ádám Táncegyüttes tagjaival. A héten az együttes utánpótlás része táborozik az Őrségben, Szőcén.

A rendes, éves nyári felkészülő táborban a nagyok tanítják a kicsiket - azok a már gyakorlott táncosok, akik kislánykoruk óta az együttes tagjai. Mozgalmas hetet töltenek a Pest megyei táncosok Szőcén. Tartanak az őrségi táborban játékos, csapatépítő és -erősítő programokat, kézműves foglalkozásokat is, például a nemezeléssel is ismerkedhettek már a gyerekek.

A kislányok a kiegészítőkkel is lelkesen foglalkoznak: a hajfonást már-már művészi szintre emelték - de természetesen ez a művelet is része a néptáncnak.

Tóth Piroska Anna és Beöthy Farkas tanította be a tánclépéseket a gyerekeknek, akik nagyon szívesen és lelkesen, lendületesen vettek részt a tanulásban és a körjátékokban a szőcei tánctáborban   Fotó: Simon Attila

Nem marad el a tánchoz kapcsolódó énektanulás, és természetesen a tánc szeretetének és lépéseinek tanítása, a koreográfiák gyakorlása. Tóth Piroska Anna és Beöthy Farkas tanítja be a tánclépéseket a lelkes és fáradhatatlan utánpótlásnak .

A Cédrus Táncegyüttes 1999-ben alakult Solymáron. Legfontosabb célkitűzése a Kárpát-medence elsősorban magyar tánchagyományainak ápolása, tovább éltetése és bemutatása, hogy a jövő generációi is élhessenek nemzeti kulturális örökségünkkel. Erre jó példa és eszköz a nyári utánpótlás-nevelés, amely idén az Őrségben valósulhat meg, köszönhetően a jó körmendi-solymári kapcsolatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!