Szombathely

2009.03.06. 03:29

Utazás kiállítás: eladható kultúra

<b>Kőszeg, Budapest</b> - Február 26-március 1. között rendezték Budapesten a 23. Utazás kiállítást. Kőszeg az Írottkő Natúrparkért Egyesület-Tourinform Iroda önálló standjával, illetve a nyugat-dunántúli régió egységstandján mutatta be új kínálatát az érdeklődőknek.

Némethy Mária

- Az önálló standot megújult háttérrel mutattuk be Az Írottkő Natúrpark alapjain Kőszeg kiemelkedő kulturális rendezvényei címmel. A négy évszak legki-emelkedőbb eseményeit láthatták az érdelődők a színes háttér-dekoráción - számolt be a kiállításról Bakos György, a natúrparki egyesület elnöke.

A tavaszt a Szőlő Jövésnek Könyve ünnepség, az évente visszatérő nagyrendezvény jelképezte. Ugyancsak ezt a rendezvényt erősítette Kőszeg híres kortörténeti dokumentumait is őrző könyv néhány lapjának kézzel rajzolt másolata - Vértes Ildikó tanárnő, a natúrparki egyesület alelnökének keze munkája -, valamint a kiállított extra méretű üvegben bemutatott Kőszeg város bora 2008, a Láng Pincészet kiváló Bíborkadarkája. A kőszegi nyár kiemelkedő rendezvényeit hirdette a várszínház és az Ostromnapok tavalyi produkcióját látványosan bemutató háttérkép. Pócza Zoltán, a művelődési központ, várszínház igazgatója és Seper András tűzoltóparancsnok megszemélyesítésében a háttér is megmozdult : mindketten jelmezben képviselték és hívták fel a látogatók figyelmét a nyári nagyrendezvényekre. A kiállítási standon ezeken felül két Ostromnapokra készült jelmezt is bemutattak, a hozzá tartozó fegyverekkel együtt. Az őszi kép a Natúrpark Ízei - Orsolya-napi vásárt hivatott reklámozni, valamint a kiállított gesztenyesütő rosta a gesztenyével, a méz és a natúrparki termékek is erre utaltak.

A negyedik, téli évszakot az Advent a natúrparkban című háttérkép jelenítette meg. Ebben a látogató felismerhette a Jurisics teret, az ott álló betlehemmel, utalással a kézművesek adventi kiállítására.

- Természetesen új programfüzettel és a négy évszak kiemelkedő eseményeiből összeállított Évszakok reklámanyaggal szolgáltuk ki az érdeklődők nagy számát - közölte Bakos György. - Turisztikai kalauzunk a turisztikai vállalkozásokat, túrajavaslatainkat, a kőszegi Borok Házát, a Gyógy- és fűszernövénykertet és natúrboltot, valamint hasznos információkat adott a helyi termékekről, a kerékpáros turizmus lehetőségeiről, múzeumokról, kiállítóhelyekről, a fontos látnivalókról. Egyébként ebből a fajta kiadványból, valamint a 2009-es programajánlóból fogyott a legtöbb a kiállításon. Egyéb kiadványaink mellett nagy sikert arattak azok, amelyeket a turisztikai vállalkozók készítettek saját vállalkozásukról. Örömünkre jó néhány vendégházat, apartmant, szállót név szerint kerestek az érdeklődők.

Az Utazás kiállítás négy napja arra is megfelelő alkalom volt, hogy az úgynevezett konkurenciát is meglátogassák, szakmai beszélgetéseket folytassanak a jövőről.

- Irodánk dolgozóinak állásfoglalása azonos a szakma véleményével: felértékelődik a hazai turizmus, előnyben részesülnek azok a szolgáltatók, akik kiváló minőséget, megfelelő vendégszeretetet, megfizethető árakat és szolgáltatásokat kínálnak a vendégeknek. Úgy gondoljuk, ez Kőszegen és az Írottkő Natúr- park területén eddig is megvalósult.

Az Utazás kiállításon a Kőszeg - Írottkő Natúrpark standot felépítették, információkkal ellátták az érdeklődőket: Finta Diána Anna, Madarász Hajnalka turisztikai munkatársak, Bakos Zoltán művelődésszervező és Bakos György, a natúrparki egyesület elnöke.

Az idén még Miskolcon, Debrecenben és a német testvérvárosban, Vaihingenben mutatják be Kőszeg és az Írottkő Natúrpark 2009. évi turisztikai ajánlatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!