Szombathely

2009.07.29. 02:27

Négy nap mulatság horvát módra (képgalériával)

Felsőcsatár - Mintegy ezerötszáz ember látogatott el a négy napos horvát ifjúsági táborba. A találkozón a horvát nyelv gyakorlása mellett koncerteken tombolhattak a fiatalok, megtapasztalhatták milyen is egy igazi helyi farsang.

Farkas Eszter

Dobro dosli magyar nyelven annyit tesz: Üdvözlünk! Négy nap a felhőtlen jókedv, tánc, zene, fesztivál feeling. Ez jellemezte a CETA -horvát ifjúsági tábort, amelynek legfőbb célja az, hogy a kisebbségi fiatalok ápolják és továbbadják hagyományaikat, és anyanyelvüket. Mindezt tényleg amolyan fiatalos formában: koncertekkel, táncházzal.

Az első tábort 1994-ben hívták életre Szentpéterfán és azóta évente különböző nyugat-magyarországi tradicionális, horvát településeken kerül megrendezésre. Felsőcsatáron idén tizenhatodik alkalommal, ahová Horvátországból és Ausztriából is érkeztek vendégek. A fesztivált a Magyarországi Gradistyei Horvát Fiatalok Egyesülete és a Cetarska Mladina Kulturális Egyesület szervezete pályázati pénzekből és magán személyek adományaiból.

- Ahhoz, hogy ez rendezvény megvalósuljon rengeteg segítséget nyujtottak a környékbeliek, ismerősök barátok. Nagy volt az összefogás, mindenki segített amiben tudott - magyarázta el Konczér Eszter a tábor egyik szervezője.

A találkozó csütörtökön vette kezdetét. Pénteken délelőtt a táborozók betekintést nyerhettek a pincejáró farsangi mulatságba. A résztvevők a hagyományos farsangi ünnep hétfői napján vehettek részt. Tizenegy pincét jártak végig, ahol finom borokkal, étellel várták a vendégeket, s mindezért csupán egy táncot fizetett az ivó és falatozó nép. Este folyatódott a mulatság, a rendezvénysátorban, ahol fellépett: a Pinkica és Panche-Rock együttes. Ez utóbbi csupán a találkozó kedvéért állt újra össze.



Jó hangulatbn teltek a napok a horvát táborban Fotó: Siklósi Karesz

Képgalériánkért kattintson a fotóra, vagy ide!

A szombati nap is nagyon eseménydúsan telt. Délelőtt táncház, délután akadályverseny a tábortól a Pinkáig, látogatás a Vasfüggöny Múzeumba, majd a négy napos tábor fő attrakciója a horvátországi sztárvendég Boris Novkovic. A közönség végig táncolta a koncertet, s együtt énekelt Boris Novkoviccal. A búcsú fájdalmas volt, de nem okozott csalódást senkinek sem az énekes. A közönség tapsviharának meg volt a hatása: többször visszajött egy kis ráadást adni az énekes. Utána hajnalig a Pinka Band gondoskodott a jó hangulatról és a talpalávalóról.

Hivatalosan a találkozót a folklórműsor zárta, ahol helyi és környékbeli néptáncosok, énekkarok léptek fel. S akinek ez még mindig nem volt elég adhatott egy utolsó esélyt a bulizásnak a fesztiválsátorban a Karambolo zenekarral.

- Rengetegen ellátogattak a rendezvényre, köztük magyarországi horvátok, sztrákok is. Remek volt a hangulat, s talán sikerült a helyi értékekből is némi ízelítőt adni az ide látogatóknak - zárja szavait a szervező.

A négy nap alatt fellépő zenekarok, táncosok és a tartalmas programok biztosítékot jelentettek arra, hogy idén is felejthetetlen élményekkel gazdagodjon, az aki ellátogatott találkozóra. Helyi értékekből, zenéből és táncból bőven kaptak a vendégek. Aki mindezt nem hiszi járjon utánna mert jövőre találkozunk fertőhomokon! vagyis Vidimo se sledee godine u Umoku!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!