Szombathely

2010.08.19. 17:39

Megújultak a belvárosi utcák és a Gyöngyös part

Városvezetők, országgyűlési és helyi képviselők, cégek vezetői sétáltak csütörtökön egy kört a szombathelyi belvárosban. Az ok: avatója volt a felújított utcáknak.

Angyal László

A Szent Márton utcában, a Ferences templom előtt a járókelőkből spontán verbuválódott népes közönsége előtt húzta a talpalávalót a Boglya együttes. A szó valódi értelmében, mivel az avató hangulatáról a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes Ispiláng Néptánccsoportja gondoskodott. Nem is akárhogyan: a vadonatúj utcakövön csattogó csizmák, a vidám muzsika és a lelkes táncolók csujogatása megállásra késztette a sétálókat. A kulturális produkció után következett az ünnepség protokoll része. A szpíker sorra köszöntötte a megjelenteket, akik között voltak városvezetők (dr. Ipkovich György polgármester, dr. Szabó Gábor alpolgármester), városi képviselők (név szerint említették két belvárosi körzet képviselőjét, dr. Takátsné dr.Tenki Máriát és dr. Prugberger Emilt), illetve a tervező, a kivitelező cégek vezetőit, és a projekt megvalósításában résztvevő más szakembereket. (Az ünneplők között láttuk a város országgyűlési képviselőjét, dr. Puskás Tivadart is.)

 

A rövid, rögtönzött avató beszédet dr. Ipkovich György mondta el. Az elöljáró felidézte a projekt történetét, azt, hogy miként haladtak lépésről lépésre a Király, a Kőszegi, a Szent Márton utca és Gyöngyösparti sétány felújításával a szakemberek, a tervezőstől a kivitelezésig. Nem mulasztotta el, hogy rámutasson: az integrált városfejlesztési program keretében több más projekt is megvalósul: megújul a mozi, átépítik a Rákóczi Ferenc utca egy szakaszát.

„A jó hírt tudom mondani mindenkinek: a Nyugat királynője egy újabb ékszerrel gazdagodott. Annak örülök, hogy a megújult utcák nem csupán új köveket, padokat jelentenek hanem – ahogyan azt a Fő tér példája is bizonyítja – új közösségi térként is funkcionálnak. Az emberek hamar megszeretik az új tereket, s talán ez a kereskedelemre, a szolgáltatásra is ösztönzőleg hat majd. Itt utalnék arra is, hogy nehéz idők járnak mostanság a világban, ezért bárki joggal kérdezhetné tőlünk: erre kell most költeni a pénzt, ez a fontos dolog? Bizonyosan lenne más helye is ennek a pénznek, de a nehéz időkben igazán fontos az, hogy legyen tartása egy embernek, egy városnak. Nem mindegy, hogyan öltözünk, amikor munkát keresünk, van-e tartásunk, odafigyelnek-e ránk. Ugyanígy van ez egy várossal is: a szigorú gazdasági helyzetben is szépséget kell mutatni, fel kell hívni magára a figyelmet. Hiszen ha szép, megújult tiszta város vagyunk, akkor talán ez is hozhat letelepedni vágyó befektetőt.”

A szalag átvágása után az ünnepség résztvevői felsorakoztak a néptáncosok után, majd együtt elsétáltak a Szent Márton utca, Perint part, Király utca, Fő tér, Kőszegi utca útvonalon, nem kis feltűnést keltve ezzel a karneválra készülő belvárosban.

A beruházás június 10-én a munkaterület átadásával kezdődött és határidőre befejeződött. A Magyar Aszfalt Kft. az útfelújítási, a Villkász Kft. a közvilágítási feladatokat végezte el. A beruházás műszaki ellenőrzését a Westber Mérnöki Iroda végezte. A kivitelezők 3 év garanciát vállaltak a munkára.
A tervezési feladatokat a Mangliár Építész Kft. és a Vas-Cad Terv Kft. végezte el, ami egyéb tervezésekkel együtt 7,3 millió forint volt. A Magyar Aszfalt Kft. az útfelújítást 262 millió forint plusz áfáért készítette el, Szombathely városa ehhez 68 százalékos uniós támogatást nyert el. A Villkász Kft. díjazása 40 millió, a műszaki ellenőré 3,9 millió forint volt. A projektvezetés A Savaria Városfejlesztési Kft. feladata volt ezért 13,4 millió forint járt neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!