Szombathely

2012.09.19. 11:33

A szövés rejtelme - Az iskolában fejlesztik a képességeket

Szombathely - Szövőszékekkel gazdagodott nyáron a Derkovits Gyula Általános Iskola. A gyerekek már ismerkednek a szövés rejtelmeivel, s egyre szebb tárgyak kerülnek ki a kezeik közül.

Bajdó Bettina

- Adódott nyáron egy lehetőség, ami váratlan ajándék formájában érkezett az iskolába - mondja dr. Kovács Péterné igazgató. - A Horváth Boldizsár szakközépiskola kollégiuma új épületbe költözött, s ajándékba kapott tőlük az általános iskola öt szövőszéket, illetve szövőkeretet.

- Az iskolánk kiemelt figyelmet fordít a gyakorlatorientált oktatásra - folytatja az igazgató. - A pedagógiai programunkban kiemelt érték a testi és lelki egészség mellett az alkalmazható tudás is. Napközis foglalkozásink szabadidős tevékenységei közt pedig helye van a manuális tevékenységeknek is. A technika tanítása során is helyet kap az alkotó tevékenység, eben Sieglerné Simola Mária segít a gyerekeknek.

A szövőszékek elhelyezésén még dolgoznak, hiszen kevés a hely, az épület kapacitását az oktató és nevelő munka során teljesen kihasználják, nincsen szabad termük, raktáruk. A kereteket éppen ezért a napközis csoportokban helyezték el, a nagyobb szövőszékek a fejlesztő terembe kerültek.

- Amikor megkaptuk a szövőszékeket, felmerült bennünk a kérdés, honnan vesszük az alapanyagokat - emelte ki az igazgató. - Nem várt sikert könyvelhettünk el ebben a kérdésben, hála egy kolléganőnek, Horváth Csabáné napközis nevelőnek. Egy közösségi oldalra tette fel a kérésünket, s innen vette át a helyi sajtó, majd rengeteg felajánlás érkezett.

A szövőszékekkel való munkát beleillesztették az oktató-nevelő munkába, megtették a kezdő lépéseket, melyek nagy siker arattak a gyerekek között. Napköziben az udvaron minden alsó tagozatos bekapcsolódhat a munkába. Működik az iskolában klubnapközi is, havonta egy-egy pénteki napon a szövés is szerepel a kínálatok között, továbbá technika órán is ismerkednek a gyerekek a szövés rejtelmeivel. Többféle alkotás is készült már, népszerű a labda, a tarisznya és a baba is.

Szerdán épp foglalkozás közben látogattuk meg a negyedik osztályosokat. Horváth Csabáné elmondta, hogy amikor közzé tette a felhívást a közösségi oldalon, hogy fonalra lenne szükségük, nem is gondolta, hogy ennyien segítenek. Nagyon hálásak a segítőkész embereknek. Egy vállalkozó, Németh István is jelentkezett, aki régen rongyszőnyegek szövésével foglalkozott,s egy kamionnyi anyagot ajánlott fel.


Kiállításokat is szerveznének

További lehetőségek is vannak a szövőszékek kihasználására: indíthatnának foglalkozásokat szülőknek, nagyszülőknek és a környéken élőknek. Továbbá szeretnének kiállítást is szervezni a gyerekek munkáiból. A szövőszékeknek nevelő hatásuk is van: az alkotás, az alkotó munka és az értékteremtés. Alkalom az együttműködés gyakorlására, továbbá felkészülés az új Nemzeti Köznevelés Törvény elvárásainak való megfelelésre, jövőre ugyanis délután öt óráig foglalkozásokat kell biztosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!