Szombathely

2012.11.14. 20:09

Sebek: Berlin, Hamburg, Budapest

Szombathely - Szerdán délután a Szombathelyi Képtárban nyílt meg hivatalosan a szombat óta tartó Szombathelyi Zsidó Fesztivál.

Ölbei Lívia

Peter Hundley amerikai fotóművész "Secret places -  Titkos helyek" című kiállításának megnyitóján Zoltai Gusztáv, a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója egyebek mellett utalt arra, hogy a II. világháború előtt Szombathely lakosságának mintegy tíz százalékát alkotta a zsidó közösség, hozzájárulva a város fejlődéséhez.  Zoltai Gusztáv hangsúlyozta:  a zsidó kultúra elválaszthatatlan része a magyar kultúrának.  Peter Hundley Berlinben, Bécsben, Budapesten - mindhárom városban  az egykori náci terror helyszínein  - készült fotóihoz kapcsolódva  megjegyezte: a tárlaton  felfedezte az egykori budapesti gettót, ahol őt magát ötévesen érte 1945-ben a felszabadulás. Mint mondta, azért tartja különösen fontosnak a fotóművész munkáját, mert a képek "a történelemmel szembesítenek, és "aki nem tiszteli a múltját, annak nem lesz jövője sem".



Zoltai Gusztáv elismeréssel szólt  a fesztivált szervező, Márkus Sándor elnökletével ismét működő  Szombathelyi Zsidó Hitközség munkájáról.  Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke  Illyés Gyulát idézte, miszerint a történelemnek a szemébe kell nézni", aztán azzal folytatta, hogy azt a gyalázatot, amelyre ezek a fotók emlékeztetnek, nem lehet elfelejteni. Marton Zsolt, Szombathely  dr. Puskás Tivadar polgármestert helyettesítő  alpolgármestere Elie Wiesel fordulatával vezette be köszöntőjét: "A szeretet ellentéte nem a gyűlölet, hanem a közöny".  A fesztivál pedig  sokat tehet a közöny ellen. Az alkalomra  üdvözlő levél érkezett az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségéről. Peter Hundley személyesen is eljött:  a megnyitó után Katona Attila és Murai András társaságában részt vett   a  SOHA - Kisfilmek a holokausztról címmel diákoknak meghirdetett  országos pályázat  versenyműveinek   értékelésében.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!