Szombathely

2013.03.21. 19:31

Hatósági ellenőrzés az erdőtüzek megelőzése érdekében

Március 21-én az Írottkő Natúrparkban tartott hatósági ellenőrzést a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, valamint a Szombathelyi Erdészeti Igazgatóság.

A Vas Megyei Tűzmegelőzési Bizottság egyik fő feladata a szabadtéri tüzek megelőzése, melynek érdekében megkezdődött az erdőterületek vizsgálata. A hatósági ellenőrzést március 21-én az Írottkő Natúrparkban hajtották végre, a jövő hét folyamán pedig az Őrség Nemzeti Park kerül vizsgálat alá. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, valamint a Szombathelyi Erdészeti Igazgatóság közös ellenőrzésén vizsgálták, hogy a kijelölt tűzrakóhelyek megfelelnek-e a feltételeknek, illetve a figyelmeztető táblák meglétét a turistaútvonalakon, pihenőhelyeken.

Hiányosság nem került feltárásra, az Írottkő Natúrpark területén vizsgálat alá vont pihenőhelyek a szabályok szerint rendelkeznek a szükséges figyelmeztetésekkel, továbbá a „Vöröskereszt-háznál” olyan tűzvédelmi bázis van kialakítva, amely 30 fő részére el van látva tűz esetén használható felszerelésekkel. Aki az erdőben tüzet gyújt, felelősséggel tartozik a tevékenységéért. Az erdőben történő tűz gyújtása csak az erdőgazdálkodó írásos engedélye esetén lehetséges, mely alól csak a kijelölt tűzrakóhelyek, valamint a vágástéri hulladékok képeznek kivételt. A vágástéri hulladékok égetése szintén csak engedéllyel történhet, az égetést a katasztrófavédelemhez írásban be kell jelenteni. Abban az esetben azonban, ha megállapítást nyer a szándékos gyújtogatás, nem csupán bírság kiszabására kerül sor, de a tűzoltóságok vonulási költsége is a gyújtogatót terheli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!