Szombathely

2013.04.19. 18:55

Áldatlan állapotok egy Körmendi úti önkormányzati lakásban

Horváth Henriett lakna abban az önkormányzati lakásban, ami nagyapja után maradt rá, de a helyiség lakhatatlan, nem tud beköltözni.

Kupi Györgyi

Pontosabban: visszaköltözni, korábban ugyanis ott lakott, és elmondása szerint csak rövid időre hagyta el a lakást, ezért bérleti díjat sem fizet. A Szovával perbe is került emiatt. Azért választotta a nem fizetést, mert tartott attól, hogy öt éven belül nem kaphat másik lakást, ha ezt visszaadja.

Az önkormányzattól megtudtuk: van mód másik lakásra beadni pályázatot, ha egy bérlőnek nincs elmaradása a lakáshasználati díjjal. Az ügy hivatali-perbeli részleteibe nem megyünk bele, elmentünk viszont a szóban forgó lakásba: ablakok kitörve, penészes fal, a padozat huplis, víz sincs.

A Körmendi út 88. feliratú, vastag dossziét, dr. Bognár Vera, a Szova Zrt. bérleménykezelési osztályának vezetője teszi elém: csak az idén hat bejelentés érkezett hozzájuk, a dugulás-elhárítástól a tetőjavításig tart a költséglista a javításokról. A ház körülbelül százéves, tíz éve bevezették a vizet a hat lakásból négybe, a közösen használható helyiségekben angolvécéket helyeztek el. Két lakásba azért nem vezették be a vizet, mert azokban akkor sem laktak életvitelszerűen, a lakásba nem tudtak bejutni.

Horváth Henriett Vidos Lászlóval, a toronyi kisebbségi önkormányzat elnökével a Körmendi úti lakásban (Fotó: Benkő Sándor)

Henriett együttköltözőként szerepel azon a legutóbbi, több mint egyéves bérleti szerződésen, amelyet még a nagypapa kötött halála előtt, az ő a lakáshasználati jogviszonya nem rendezett. Az ingatlan állapotáról kapott levelet a Szova néhány éve Henriett anyjától, ekkor a Szova személyes kapcsolatfelvétel érdekében válaszolt arra a címre, amely a borítékon szerepelt, de nem kaptak választ. A lakásba nem tud a Szova képviselője bejutni, ha oda a bérlő nem engedi be, ugyanis a lakáshasználó birtokvédelmet élvez a tulajdonossal és a kezelővel szemben. A lakástörvény szerint a lakás burkolatainak, nyílászáróinak és berendezéseinek karbantartása és felújítása a bérlő kötelezettsége, a fentiek pótlása, cseréje a bérbeadó feladata. Arra a felvetésemre, hogy ebben a lakásban olyan problémákat láttam, amelyek már túlmutathatnak a bérlő kötelezettségein, dr. Bognár Vera azt mondja, ők erről nem tudtak meggyőződni, amikor a megkeresésem után kimentek a helyszínre, mert a lakót akkor sem találták ott.

Hozzátette: a lakóépület állapotára tekintettel a lakók elhelyezésének függvényében a kezelő az épület szanálását javasolja az önkormányzatnak. Jelenleg öt család lakik az épületben, ebből kettő nem életvitelszerűen. Az itt élő nyolcgyermekes család és egy mozgássérült férfi lakásának cseréje folyamatban van, keresik nekik azt a lakhatási lehetőséget, amely helyzetüknek megfelel. A megüresedő lakásokba nem jelölnek ki új bérlőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!