Szombathely

2013.04.17. 17:13

Energiahatékony vállalat lett az iskola

Felújított kazánrendszerével 38 százalékos költségcsökkentést ért el, ezért az Energiahatékony Vállalat Díját kapta a Neumann János Általános Iskola.

Merklin Tímea

A fűtésrendszer felújításával az önkormányzat pályáztatta az intézményt, amely különben is Öko-iskola, és nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, az energiatakarékosságra, a szelíd energiákkal való gazdálkodásra.

- A felújítás során négy energiatakarékos kazánt kaptunk, melyek révén 38 százalékkal kevesebb gáz fogyott, mint előző évben - tudjuk meg Csapó Erzsébet igazgatónőtől. - A kivitelező cég pályázott és pályáztatta az iskolánkat is a Virtuális Erőmű programba, amely a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal közösen hirdetett meg a Virtuális Erőmű Program. A cég a mentor vállalat címet nyerte el, mi az Energiahatékony Vállalat Díját, olyan cégek között, mint például az Audi vagy a MÁV Vasjármű. A díjakat az Országház Gobelin-termében adták át, logo-használati jogosultságot is kaptunk, ami fontos a továbbiakban beadandó pályázatainknál.

Horváth Károly gondnok kezeli az  energiahatékony fűtésrendszert, a költségtakarékos, új kazánokat (Fotó: Szendi Péter)

Az iskola a "fenntartható fejlődést" képviseli, vagyis azt, hogy például legyen világítás, de energiatakarékos izzókkal; legyenek autók, de vízből készített üzemanyaggal, amely nem károsítja a környezetet. A fő cél a szelíd energiák hasznosítása. A Neumann iskola további fejlesztését az önkormányzat pályáztatja, ha nyer a pályázatuk talajhőszivattyúk lesznek, melyekkel a fűtésköltség további megtakarítása lesz elérhető, hiszen csak decemberben és januárban kell majd a gázt használniuk. Kicseréltetik az összes nyílászárót műanyagra, a tető déli részén pedig napkollektorokat helyeznek el a melegvíz-ellátás biztosítására.

Az iskola fontos tevékenysége: gyűjtik a petpalackokat, melyekből  3-4 konténert megtelik egy évben, Sárvárra viszik újrahasznosítani. Az iskola alapítványának évi 100 ezer forintos bevétele van ebből, amit a gyerekekre fordítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!