Szombathely

2013.04.22. 12:29

Fontos a gyerekkel együtt játszani a bölcsődében is

Szombathely - A régió kisgyermeknekvelői számára szervezett szakmai napot az Egyesített Bölcsődei Intézmény, melyen a játék kisgyermekek életében betöltött szerepéről volt szó.

Kupi Györgyi

Az idén először nyilvánították nevelés nélküli munkanappá a bölcsődék napját. A szombathelyi és a régió kisgyermeknevelői ebből az alkalomból, hétfőn szakmai napot tartottak, melyen a játék helye szerepe a kisgyermek életében témát járták körül.

Játékok kicsiknek.  Képünkön Műhl Marietta és Pintér Károlyné. Fotó: Szendi Péter

Pósfainé Sebestyén Bianka, a szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény vezetője emlékeztetett rá, hogy bölcsődékben hosszú ideig a gondozók feladata a gyermekkel történő játékra nem terjedt ki, sőt az volt a hivatalos álláspont, hogy a gyerekek maguktól is tudnak játszani, a közös játékkal hátráltatják a gyerekek kreativitásának fejlődését. A szombathelyi bölcsődék már a kilencvenes évek elején nem így gondolták, és úttörő szerepük volt  abban, hogy sok vita után, de ez a személélet megváltozott: a gondozók - akik ma már kisgyermeknekvelők - tanulnak játékpedagógiát, játékpszichológiát,  a gondolkodásmód megváltozott.

Dr.  Molnár Katalin egyetemi docens, Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedekel Elek Pedagógia Karának intézetvezetője kijelentette, hogy a gyerekek többsége arra vár, hogy megtanítsák őket játszani. Nem biztos, hogy erre a szülők tudnak időt szánni, és az sem, hogy a helyes módszert választják: túl nagy hangsúlyt helyeznek a játékszerek vásárlására, pedig a játékeszköz kevés az igazi játékhoz.

Az előadók között volt Vekerdy Tamás pszichológus is, aki a kisgyermekek érzelmi nevelésének fontosságáról szólt a hallgatóságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!