Szombathely

2013.09.02. 04:55

A hőségben is fújták hangszerüket

Mozgalmas nyarat zár az idén is a Táplánszentkereszti Ifjúsági Fúvószenekar. A fiatal muzsikusok, Janászek Ferenc karnagy vezetésével a vakációban is rendszeresen gyakoroltak, bővítették tudásukat, élvezve az együtt zenélés örömét.

Varga Krisztina

Ahogy a vakáció elkezdődött, a fúvósok ismét útnak indultak . Újra feléleszették a menetzenélés hagyományát, azaz péntek esténként más-más utca lakóit vidították fel dallamaikkal. A szórakoz(tat)ás mellett ennek a programnak fontos funkciója is van, hiszen az új belépők számára nem könnyű elsajátítani a feszes menetelés közbeni muzsikálást. A gyakran kimerítő, forró nyári alkalmak során a helyi édesanyák, nagyszülők üdítőkkel, süteményekkel frissítették a fiatalokat.

A hőségben két muzsikálás között fürdésre is maradt idő (Fotó: Tornai Árpád)

Augusztusban zenetáborba utaztak a fúvósok Győrbe, ahol az Apor Vilmos Iskolaközpont épületegyüttese biztosította számukra a nyugodt gyakorlást és a kikapcsolódást. A délelőttök a repertoár régi és új darabjainak szólamcsoportos gyakorlásával teltek, Csárics Sándor, Sárváry László és Simon Géza irányítása alatt. A próbák kemény munkája mellett az élettapasztalok megosztására, baráti beszélgetésekre is maradt idő. A győri fellépések közül kiemelkedett a ligetes környezetben álló zenepavilonban adott hangverseny, ahol a dunai szél vitte a lakók fülébe a Vas megyei gyerekek muzsikáját. A városnézéseken Varga Zsófi győri egyetemista, a zenekar tenorkürtöse szolgált idegenvezetőként. A fiatalok megmártóztak a Dunában és a győri strandon is, ahol persze hangszereiket is elővették, a jókedvű közönség pedig bekapcsolódott a vezénylésbe. A hetet a zenetanárok esténkénti házikoncertjei színesítették, zárásaként pedig a hagyományos barokk rendezvénysorozat szolgált.

Ebben az évben a helyi önkormányzat nem tudta támogatni a falu civil szervezeteit, a táborozást Perl János polgármester segítette személyes hozzájárulásával.

A fiatalok fellépéseikkel, s az adományokkal most a zenekar elöregedett tubájának lecserélésre gyűjtenek, bízva benne, hogy a karácsonyi éjféli misén már az új hangszer szólalhat meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!