Szombathely

2013.11.03. 07:25

Az angol beteg albuma

Szombathely - Rendkívüli vétel volt a zsibin Az angol beteg című filmmel világhírűvé lett Afrika-kutató Almásy László albuma, amihez Bajzik Zsolt történész jutott hozzá.

Merklin Tímea

Amint a történész elmesélte, valósággal elrohant a piacról, miután megvásárolta Almásy László fotóalbumát, nehogy más is rájöjjön, "micsoda történelmi leletet", dokumentum értékű kincset sikerült megszereznie., és nehogy emiatt megkergessék. Épp előtte ugyanis valaki más is szerette volna megvenni, csak nem volt nála pénz, Bajzik Zsolt viszont azonnal kifizette. Hazavitte, és a képeket elemezve bizonyosságot nyert: az album Almásy Lászlóé lehetett. A felismerést több hónapon át tartó nyomozás követte, amelynek során a fotóalbum titkainak felderítésére tett kísérletet.

- Habár az albumban nincs szöveg, minden bele van kódolva a képekbe - mondta a történész, akinek kutatómunkája nyomán jó órás előadás kerekedett a fotókhoz fűzhető történetekből " Ami az angol beteg életrajzából kimaradt" címmel.

Bajzik Zsolt történész, levéltáros Tanai Ibolyának mutatja a különleges, dokumentum értékű albumot Fotó: Tóth Kálmán. Fotó: Tóth Kálmán

Az album első részében a repülés magyarországi, illetve szombathelyi történetét megörökítő fotók szerepelnek. A második részében a Trianon után Ausztriához került borostyánkői várról, illetve annak tulajdonosairól, az Almásy család tagjairól, köztük a világhírűvé vált Almásy Lászlóról láthatunk képeket. Látjuk pilótaként, motorosként, de 11-es huszár egyenruhában is.

Az 1920-as, 30-as évekből származó albumnak nemcsak a tematikája, de precíz szerkesztettsége, gondos összeszedettsége is Almásy Lászlóra vall, hiszen műszaki-technikai főiskolai végzettséggel és automobil-mérnöki képzettséggel rendelkezett.

Bajzik Zsolt történész a Vasi Múzeumbarát Egylet Családtörténeti sorozatának keretében a Savaria Múzeumban kifejtette: az Almásy szakirodalomban ugyanaz a tucatnyi fotó forog, már nem is tudni, melyiknek mi a forrása, szinte körbeérnek a hivatkozások. Ebben az albumban eddig nem ismert és nem publikált fényképeket találunk, amelyek joggal keltik fel az érdeklődést. Vagyis az album helyi vonatkozásokkal teli, de nem csak helyi érték.

A magyar illetve a szombathelyi repüléstörténet izgalmas szép fotói a reptérről, a gyönyörű hangárról, a gépekről készült képek. Megtudtuk: 1914 után tilos volt a reptereken fotózni, tehát a képeket csak bennfentes készíthette, olyan, aki ott dolgozott, vagy bejáratos volt oda.

A második részhez fűződő érdekes történetek közül az egyik, hogy Mikes János püspök magához fogadta Almásy László pilóta hadnagyot és megbízta a püspökség tulajdonában álló, nagy vadászatok helyszínéül szolgáló répceszentgyörgyi vadaspark és vadállománya gondozásával. Almásy ezt a feladatot lelkiismeretesen teljesítette.

Almásy rajongott minden motorizációs újdonságért, tehát a repülőgépekért, az autókért és a motorokért. Ő volt az egyik alelnöke az 1927-ben alakult Dunántúli Automobil és Motor Clubnak. Ő volt az, aki Szombathelyen (sőt Magyarországon először) meghonosította a motor-futballt. Egetverő hangzavarban, hatalmas nézősereget vonzva vívták meg az első csatát ketten a barátjával, majd másnap már jöttek a "helyi arany ifjak" is, hamarosan alakult egy csapat, és egy motoros futball klub. Meghívták őket Ausztriába bemutatkozásra, aztán ügyességi versenyre, majd a magyar-osztrák (válogatottnak és nemzetközinek nevezett) mérkőzésen siralmas vereséget szenvedtek Almásyék, 9:1-re kaptak ki...

- Boldog vagyok, hogy sikerült megszerezni ezt az albumot és feldolgozni a képanyagát - mondta Bajzik Zsolt, a Vasi Múzeumbarát Egylet rendezvényén. - Sok örömet okozott a " megszólaltatása".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!