Szombathely

2013.11.07. 12:30

Segítség a választás előtt

Szombathely - Pályaválasztási és Képzési kiállítás kezdődött csütörtökön. A minden évben megrendezett vásár idén ismét három napos. Várják az érdeklődő fiatalokat.

Ambrózai Zsuzsanna

A Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja évről-évre hagyományosan megrendezi a Pályaválasztási és Képzési Kiállítást. A rendezvénynek idén is az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola ad otthont. A régióban, jellemzően a megyében működő középiskolák, szervezetek kapnak bemutatkozási lehetőséget. Idén 29 kiállító kapott helyet az oladi iskola tormatermében és előterében. A kiállítás évről-évre fejlődik, maguk a kiállítók is mindig arra törekszenek, hogy a fiatalokat a látvánnyal és a gyakorlati lehetőségekkel fogják meg. A választás előtt álló diákok bepillantást nyerhetnek a legkülönfélébb szakmák rejtelmeibe, tanulókkal, oktatókkal, felelősökkel beszélhetnek, leshetik el a szakma kisebb-nagyobb fortélyait, akár már most is.

Rodler Tamás a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója is éppen ezt a sokszínűséget hangsúlyozza.

- Nagyon sok fiatalnak még ilyenkor fogalma sincs arról, hogy milyen irányba induljon el a jövőjét illetően. Nekik ezért is lehet előnyös egy ilyen kiállítás, hiszen itt minden együtt, egy helyen található meg. Ha legalább az irány adott a fiatal számára, akkor pedig akár már a konkrét iskolákat is összehasonlíthatja, kiválaszthatja a számára legmegfelelőbb képzést - így az igazgató, aki kiemelte, a vásár idén ismét három napon keresztül tart, vagyis egészen szombatig. - A korábbi években ez hagyomány volt, most ismét visszatértünk ehhez a formához - tette hozzá. - Ami azért is jó, hiszen a diákok jellemzően szervezett, csoportos formában érkeznek, általában iskola szervezésében az osztályfőnökök kíséretében tájékozódnak, szombaton pedig akár családostul, a szülőkkel is visszatérhetnek további információkért.

Rodler Tamás arról is beszámolt, a kiállítás mellett az üzemlátogatások is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, idén már 67 cég, szervezet vesz részt abban, hogy a fiatal pályaválasztóknak az üzemekben, cégekben mutassák be egy-egy szakma jellegzetességét, testközelből megtapasztalják a munkát és annak körülményeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!