Szombathely

2014.01.22. 15:35

Huszár évnyitó - Főhajtás tragikus napok emléke előtt

Szombathely - A közelmúltban tartotta évadnyitó rendezvényét a volt laktanyában a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület.

Tersztyánszky Krisztina

A hagyományőrzők összejövetelének gerincét ezúttal is hadtörténeti, történelmi előadások alkották. Indulásul, Samu János egyesületi elnök felhívására a tagság egyperces néma felállással emlékezett meg az épp 250 évvel ezelőtt lezajlott mádéfalvi vérengzés áldozatairól. 1764.januárjában több száz ártatlan embert, köztük asszonyokat és gyermekeket mészároltak le a településen, amiért a helyiek tiltakoztak a székely határezredbe való erőszakos besorozás ellen.

Nem csak hagyományőrzők érdeklődtek az előadások iránt. Fotó: Huszár hagyományőrző Egyesület

A továbbiakban Jagadics Péter nyugalmazott alezredes, hadtörténeti kutató mutatta be az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregének felépítését. Szólt az egyes fegyvernemek szerepéről, köztük a lovasság, a huszárság jelentőségéről is. A továbbiakban dr. Bedécs Gyula nyugalmazott történelem tanár számolt azokról az utazásairól, amelyeket győri diákjaival tett a doberdói, isonzói magyar katonatemetők feltárására. Lépésről lépésre, valósághűen, fotókkal illusztrálva mutatta be azt az utat is, amelyet 1914-ben a tragikus kettős gyilkosságot megelőzően járt be Szarajevóban Ferenc Ferdinánd trónörökös feleségével.

Az előadások után a hagyományőrzők az ez évre tervezett programokat vitatták meg. Ez az alkalom egyben az elmúlt évi, huszár szellemiséget népszerűsítő programsorozat zárása is volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!