Szombathely

2014.01.19. 17:00

Közösség összetartó szellemiséggel

Szombathely - Huszonötödik évfordulóját ünnepelte az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület szombaton a megyeházán. Az ülésterem ezúttal megtelt kis és nagy gyerekekkel, nagycsaládosokkal.

Munkatársunktól

Az Alpokalja Nagycsaládos Egyesületet 1988. november 3-án alapította harmincegy család, ma pedig már hatszázötven taggal büszkélkedhetnek. Feladatuk, hogy segítsenek egymásnak, tájékoztatást biztosítsanak a lehetőségekről, hiszen mint mondják, nagycsaládosnak lenni nem egyszerű, szükség van a tapasztalatcserére. Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, minden társadalom, minden kormány értékét meghatározza, hogyan bánik a nagycsaládosokkal milyen lehetőségeket, milyen kedvezményt biztosít azoknak, akik bár anyagilag lehet, hogy nehezebb körülmények között élnek, de szellemileg annál magasabb szinten építik a társadalmat.

- Ennek a közösségnek összetartó szellemisége van, fontos, hogy megbecsüljük a gyermekeket - hangsúlyozta a polgármester. -Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke a szeretet fontosságát emelte ki. Úgy fogalmazott, akkor kell megfognunk a másik kezét, amikor arra szükség van, szeretetből, és nem kényszerből.

- Minden egyes társadalmi szervezetnek az a feladata, hogy emberi kapcsolatokat működtessen, tartson össze - mutatott rá az elnök, majd oklevelet adott át az egyesület jelenlegi elnökének, Görcz Csaba Gyulának.

- A rendszerváltozás első nagy hatású egyesülete, mely kiállta az idő próbáját - így jellemezte dr. Hende Csaba szombathelyi országgyűlési képviselő az egyesületet. Felidézte, hogy apai nagyszülei három gyermeket neveltek, majd nagyapját behívták katonának.

- Nagymamám türelmes volt, azt mondta, addig böjtöl kenyéren és vízen, amíg nagyapám vissza nem tér, hiszen korábban azt ígérték neki, hogy mire a levelek lehullanak, itthon lesz. Hat évig böjtölt, mire nagyapám valóban visszatért, de ezután még kilenc gyermeket szült neki, így összesen tizenegy gyermekük volt - idézte fel emléket a honvédelmi miniszter. Hangsúlyozta, szülőnek lenni a legnehezebb, ugyanakkor a legszebb felelősség. Mint mondta, a politikának ma nem az a feladata, hogy megmondja, ki hogy éljen, hanem hogy lehetőségeket teremtsen mindenki számára.

- Amikor a nagycsaládosoknak lehetőséget biztosítunk, az egész nemzet lehetőséget kap - hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!