Szombathely

2014.02.25. 16:55

A tanár úr visszatért

Szombathely - Kiállítóként tért vissza a Herman iskolába az egykori rajztanár, Vörös Ferenc, akinek alkotásai a kastély földszintjén láthatók.

Nagy Ildikó

Az egykori Széchenyi-vadászkastély galériaként funkcionáló földszintjén a házigazdák nevében Hodvogner Csaba, a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Közülük is külön üdvözölte az alkotót, az iskola egykori – és a mai napig utolsó – rajztanárát, Vörös Ferenc festőművészt.

Vajai Kata fuvolajátékát és Wágner Rebeka szavalatát követően a Vörös Ferencről megjelent könyv szerzője, Smidéliusz Kálmán méltatta a művésztanár pályáját és alkotásait. Elmondta azt is, hogy a kastély földszintjén éppen Vörös Ferenc javaslatára alakítottak ki galériát. A jelenlévő diákok figyelmét pedig arra hívta fel, hogy kiváltságos pillanat részesei lehetnek, hiszen a megnyitón az alkotóval is találkozhatnak.

A Herman Galérián a napraforgós csendélet, a balatoni és az őrségi tájképek mellett számos „lovas" témájú alkotás is helyet kapott.

Vörös Ferenc elmesélte, hogy a Hazafelé című képét egy gyermekkori emlék hívta életre: gyulakeszi nagyanyjáék sánta lovát örökítette meg. De Ali baba, a család kutyája sem „úszta meg", hogy gazdája megörökítse – ez a kép is látható a kiállításon.

– Szeretném, ha úgy fogadnák ezt a kiállítást, hogy a végén azt gondolják, a Vörös Feri őszinte volt – mondta az alkotó, aki a megnyitó után még hosszasan diskurált barátaival és tisztelőivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!