Szombathely

2014.03.19. 12:20

Őstermelők és kistermelők árulhatnak az MMIK-nál Szombathelyen

Szombathely - Kistermelői piac nyílik hamarosan a művelődési központ előtti téren, rossz idő esetén az aulában.

Bajdó Bettina

A Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Vas Megyei Igazgatósága március 5-én eljuttatott az önkormányzathoz egy háromoldalú megállapodás tervezetet, amely kiindulópontja lehet a Szombathelyi Kistermelői Piac elindításának és működtetésének. A kamara képviselőinek elképzelése az volt, hogy a piacot a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (MMIK) előtti téren, illetve rossz idő esetén az épület aulájában lehetne megrendezni. A piacon csak őstermelők és a kistermelők, hetente egyszer, a tervek szerint csütörtökön délután 14 és 18 óra között kínálnák a termékeiket. A piac nyitását pedig már március 27-ére tervezték. A határozati javaslatban az is szerepel, hogy az ingatlant használatba vevők a saját költségükön kötelesek kialakítani a megfelelő körülményeket és felszerelni a szükséges eszközöket, mindezt az MMIK épületében lévő funkciók és szervezetek megzavarása nélkül. A rendezvény befejezése után pedig az ingatlanrészek megtisztításáról gondoskodni kell, a használatba vevők kötelesek a hulladékot összegyűjteni és elszállítani.

A piac nyitásának a támogatása sürgősségi indítványként került a közgyűlés elé, az ötlettel nem mindenki értett egyet. Erről a képviselők a közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon is szót ejtettek. Balassa Péter (Jobbik) elmondta, hogy támogatja az őstermelők, az őstermelői piac megjelenését. Szerinte ez egy jó kezdeményezés, azonban a helyszínnel vannak fenntartásai. Hasonló gondolatokat ébresztett a piac nyitása az MSZP SZTKE frakcióban is, erről Gyebrovszki János képviselő beszélt. Ő úgy fogalmazott, elhibázott lépés, hogy a termelői piacot a MMIK-nál akarják megnyitni. Hozzátette, van piac Szombathelyen, itt minden szükséges feltétel adott a kulturált árusításhoz. Szerinte mindennek a csúcsa az, hogy rossz idő esetén az MMIK aulájába tennék be a kistermelői piacot. Feltette a kérdést, hogy akkor a pulton árusítanák-e a csirkét és a zöldséget. A képviselő véleménye szerint a kistermelőket azzal lehetne támogatni, ha a helyi közétkeztetésben kapnának nagyobb szerepet.

A MMIK-nál lévő piacon csak őstermelők és a kistermelők, hetente egyszer kínálják a termékeiket (Fotó: Szendi Péter)

A piacról szóló sürgősségi indítványt elfogadták, s mint kiderült, része lesz egy országos hálózatnak, csatlakozik a Vidék Mustra elnevezésű programhoz. Kovács István, a Magyar Nemzeti Vidékfejlesztési Hálózat elnökségi tagja elmondta, két éve már az első alkalommal nagy sikert aratott a Vidék Mustra címmel meghirdetett termelői piac a főváros szívében, a Vidékfejlesztési Minisztérium árkádjai alatt. Célul tűzték ki a közvetlen értékesítés, a helyi és termelői piacok fellendítését. Ezeken a piacokon közvetlenül a termelőtől juthatnak hozzá a saját alapanyagból készült, saját termékhez a vásárlók, ez a hagyományos piacokon nem minden esetben működik így. Hozzátette, a népszerű kezdeményezés iránt nagy volt az érdeklődés, szerették volna, ha a városokban központi helyeken további piacok nyílhattak volna. A szombathelyi kezdeményezést is ugyanezek az elvek mozgatták. A szabályok mindenire ugyanúgy vonatkoznak, élő állatot nem lehet bevinni tette hozzá Kovács István, reagálva arra a felvetésre, hogy tyúkot árulnak majd a pulton.

Amikor 2012 nyarán útjára indult a Vidék Mustra, akkor is nagy volt a vidéki érdeklődés a kistermelői piac iránt. Nem véletlen, hiszen ezen a helyi termelők értékesítési lehetőséghez jutnak: a piactér egyben a közösségi tér szerepét is betölti, fellendíti a helyi társadalmi életet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!