Szombathely

2014.04.04. 17:45

Derkovits emlékére

Szombathely - A festőről elnevezett általános iskola tanulóinak, pedagógusainak szívügye Derkovits Gyula emlékének őrzése. Koszorúzással, verssorolóval nyitották meg a Derkovits-hetet pénteken.

Simon Erzsébet

Tizenhat esztendeje újították fel az iskolában a „derkovitsi hagyományokat", mára a rendezvénysorozat az intézmény pedagógiai programjának szerves részévé vált. A Derkovits-hét nyitányaként pénteken megkoszorúzták a Rohonci úton álló Derkovits-szobrot, Varga Imre alkotását.

Derkovits Gyula szobrának megkoszorúzásával vette kezdetét pénteken a festőről elnevezett általános iskola rendezvényhete. Fotó: Horváth Csaba

– Az elmúlt évtizedek során úgy alakult, hogy Szombathelyen – a képtáron kívül – talán csak a Derkovitsról elnevezett iskolánknak, tanulóinknak és pedagógusainknak szívügye a Szombathelyen született festő emlékének őrzése – mondta a Derkovits Gyula Általános Iskola igazgatója a pénteki ünnepségen. Kovács Péterné emlékeztettet arra, hogy az idén két évforduló fűződik a névadóhoz: százhúsz éve született és nyolcvan esztendeje hunyt el a rövid életű festő, akinek alkotói pályáját értékes művek fémjelzik. Az iskolában hagyomány a Derkovits-hét megrendezése, amelyet pénteken Fodor István, a KLIK szombathelyi tankerületi igazgatója nyitott meg.

A programok a „Derko verssorolóval" kezdődtek: vasi költők legszebb verseire lehetett szavazni az iskola honlapján, s a tíz legtöbb voksot begyűjtött poémát adták elő az iskola diákjai. A legtöbb szavazat Berzsenyi Dániel Búcsúzás Kemenesaljától című versére érkezett, ezt Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház művésze adta elő.

Az iskola néptáncosai műsort adtak a Derkovits-hét megnyitóján. Fotó: Horváth Csaba

Rajzkiállítás is nyílt pénteken, s a jövő péntekig pedig minden napra jut egy-egy rendezvény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!