Szombathely

2014.04.29. 15:55

Szent Márton, a vonzó - Zarándokok a német testvérvárosból

A megyeszékhely németországi testvérvárosából, Kaufbeurenből érkeztek zarándokok kedden Szent Márton szülőhelyére.

Némethy Mária

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere köszöntötte kedd délelőtt a Szent Márton Látogatóközpontban a vasi megyeszékhely németországi testvérvárosából, Kaufbeurenből érkezett zarándokokat. Örömét fejezte ki amiatt, hogy érdeklődnek a Savariában született, és újra kultuszát élő Szent Márton, a középkor legnépszerűbb szentje iránt. Egy idős pap vezetésével érkeztek a németországi zarándokok Szombathelyre, s a köszöntés előtt misén vettek részt.

– Évente 3-4 ezer között van az ide látogató zarándokok száma – mondta el kérésünkre Horváth József pápai prelátus, a Martinus Vallási és Kulturális Egyesület elnöke.

Szent Márton egyháztörténeti átalakulás idejében született. Amikor Pannóniában, Savariában 316/17-ben meglátta a világot, éppen három éve múlt annak, hogy a "Milánói ediktum"-mal Nagy Konstantin és Licinius teljes szabadságot és elismerést biztosított az egyháznak, és hívei számára megadta a többi polgárokkal való egyenjogúságot. Ekkor az egyház számára a gyors terjeszkedés időszaka kezdődött, nemcsak hívei számát, hanem a befolyása alá tartozó területet illetően is. Az egyházi törvények birodalmi törvényekké emelkedtek, s ha valakit egyházi büntetés ért, annak állami büntetőjogi következményei is lettek.

Szent Márton Gallia nemzeti szentje, ezért is érthető, amit a továbbiakban Horváth József elmondott:

– Gyalogosan francia zarándok érkezik hozzánk a legtöbb, évente 4-5-6 fordul meg itt. Gyalogosan kéthónapos a zarándokút, ma még kevesen vállalkoznak rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!