Szombathely

2014.07.20. 10:10

Kim Ir Szen és a vasi delegáció

Szombathely - Nem volt uborkaszezon az 1989-es nyár folyamán. Mi több, éppen a sajtónak szereztek izgalmas napokat. Azért nyaraltunk is.

Kozma Gábor/Vas Népe

Akkor még nem volt sem kattintás, sem tetszési index, de a buszon, a boltokban, a presszókban a legtöbben a vasi delegáció Észak-Koreában tett látogatását emlegették. Az egyik érintett, Horváth Péter elmondta, hogy a XII. VIT-en (Világ Ifjúsági Találkozó) vett részt három vasi a magyar küldöttség részeként. – Tizennyolc órát repültünk, ezer busz várta a 15 ezer küldöttet és átadták a helyet a metrón – mondta el a férfi, aki szerint gyorsan meg lehetett szokni a személyi kultuszt.

– Mindenütt Kim Ir Szen szobrok álltak és az emberek mosolyogtak. A magyar delegációban alig volt fiatal, a fejesek Mercedeszt kaptak. Azt mondták, a rendezvény 4 milliárd dollárjába került az országnak – nyilatkozott a bélyeggyűjtőként is ismert férfi. Egy biztos, a látogatás után lefagyott a mosoly a koreaiak arcáról, mert a Nagy Tanító elkezdte építeni a ma teljes gőzzel üzemelő munkatáborokat. Itthon békésebb volt a kép, nagy erővel arattak. A sárvári Állami Gazdaság igazgatója, Kiss Imre azonban belecsap a nullás lisztbe.

Mindennapossá vált a zsúfoltság 1989-ben a búcsúi átkelőn, érkezőben az 1 milliomodik vendég Fotó: Horváth Pál

– Hiába dolgozunk, az IKR termelési rendszer mindent lehúz. Egyre rosszabb eredmények jönnek – jelenti ki a sajtónak. Egyre többen nyaralnak, a SZOT üdülők zsúfolva, még nem privatizálták őket. S a rockzene sem marad parlagon. Egy nyugatnémet együttes, a Surrender ad koncertet Szombathelyen. Igazi meglepetésként az énekes Emme Sermann, a magyar ősökkel bíró stuttgarti Sermann Imre dögös számot énekel, magyarul. Persze, hogy vállukra veszik a rajongók a Haladás visszhangos munkacsarnokában...

Mi lesz az MSZMP megyei lapjaival, kié a Vas Népe? – teszi fel a kérdést a szombathelyi Ellenzéki Kerekasztal (EKA). A válasz nem késlekedik: az MSZMP tulajdona volt és marad. – Bárki indíthat ma már lapot, adhat ki újságot, a megyei lapok csupán egy ebben a sorban – simlizik picikét a párt szóvivője. Gyurácz Ferenc az MDF megyei ügyeiről tudósit a pártlapban. Leírja, hogyhogy Ikerváron is alakult szervezet, vezetője Kováts József. Arra is sokan felkapják a fejüket, hogy Budapestre érkezik a Közös Piac (ma Európai Unió) szakértője és tárgyal. Mi azt szeretnénk, ha a 20 milliárd dollárra rúgó államadósság tekintetében adna jó tanácsot, ő meg azt mondja, hogy a pontos fizetés értékes vonása Magyarországnak... Németh Miklós interjút ad egy nyugatnémet lapnak.

Ebben azt mondja, hogy a fegyveres erők nem fordulnak a változások ellen. – Remélhetőleg 2000-ig az összes szovjet katona elhagyja Magyarországot – mondja. E jóslat talán érzékeltet valamit ama kor bizonytalanságaiból. A magyar miniszterelnök egyébként másban is tétova. Például abban, hogy milyen erők munkálkodhatnak a reformok visszafordításán. – Nem tudom, de Gorbacsov Bukarestben azt mondta, hogy a Brezsnyev doktrína halott – válaszol inkább tanítómesterére hivatkozva.

Erőteljes a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemre való készülődés. Ez lesz a város, a megye zászlóshajója. Pozsgay Imre államminiszter és dr. Gonda György nyitja meg az eseményt, amelyre 145-en jelentkeztek 13 országból. A vasi TIT- esek azt is közlik, hogy 10 olasz és 18 osztrák is érkezik. – Megújulás lesz mind formában, mind tartalomban. Jelzi ezt, hogy a téma most először a falu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!