Szombathely

2014.09.03. 12:35

Gáz van a Derkovits lakótelepen

Szombathely - Az MSZP helyi szervezete a gázkészülék-felülvizsgálatok aktuális problémáiról tartott szerdán sajtótájékoztatót.

Peltzer Géza

Horváth Soma Ádám képviselőjelölt elmondta: a Derkovits lakótelepen több helyütt most sincs gáz a készülékek felülvizsgálata miatt. Az ezzel járó átalakítások ráadásul jelentős költségekkel járnak, amit a lakók nagy része nem tud finanszírozni. Hozzátette: egy felelős önkormányzatnak foglalkoznia kellene ezzel a problémával.

Dr. Nemény András elmondta: a parlamentben interpelláltak korábban ez ügyben, sikerült is azt elérniük, hogy a kormány költségmentessé tette a gézkészülékek felülvizsgálatát, sőt, azok, akik már fizettek, azt az Ígéretet kapták, hogy visszakapják majd pénzüket.

- Mi már akkor mondtuk, hogy a felülvizsgálat következményeként sok lakásban olyan átalakításokat kell majd elvégezni, amely a lakosság számára nem volt betervezve, sokszor vállalhatatlan - tette hozzá. Ezért azt javasolták, hogy a ne csak a lakók, hanem az önkormányzat és a szolgáltató is vegye ki a részét a költségekből, de ezt a javaslatot a kormány már nem vette át.

Horváth Soma Ádám, dr. Ipkovich György és dr. Nemény András (Fotó: a szerző)

Dr. Ipkovich György azt javasolta, akinek költségei merültek fel a gázkészülékek felülvizsgálatát követő átalakítások miatt, a számláit mindenképp őrizze meg. Hozzátette,  időnként műszakilag indokolatlan cserére kényszerítik a lakosságot, ezért  az MSZP-nek az a  javaslata, hogy független szakember vizsgálja meg az ilyen helyzeteket.

Azok számára pedig, akik nem tudják az átalakítás költségeit kifizetni, a város hozzon létre egy szociális alapot - hangsúlyozta. Úgy véli, nem korrekt eljárás hogy pusztán a műszaki előírások megváltoztatása százezres nagyságrendű kiadásokba sodorjon egy családot,  miközben sem a vezeték, sem a gázkészülékek nem kerül rosszabb, kevésbé biztonságos állapotba a lakásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!