Szombathely

2014.12.29. 19:15

280 millió forintot költöttek a zsennyei kastélyra

Zsennye – Átadták a 280 millió forintból felújított zsennyei alkotóházat, amely a jövőben is a művészeteket szolgálja.

Merklin Tímea

A 400 éves kastély kívül-belül megújult, 30-40 évre biztosították az állagát. Mivel nem voltak a mai értelemben vett alapjai, megsüllyedt, vizesedett, több tíz köbméter földet hordtak el mellőle, és injektáló technikával vízzáró szigetelést hoztak létre.

– A 24. órában mentettünk meg egy igen jelentős műemléket. A felújítás célja pedig január végétől be is teljesül, az épület ugyanis funkciót kap, alkotóházként üzemel a jövőben, visszakapják tehát az épületet a művészek – mondta Hornyák Tibor, a beruházó Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az átadáson.

A téli hideg fényben újra teljes pompájában ragyog a 400 éves Sennyei-Bezerédj-Békássy kastély az eldugott kis Vas megyei faluban, Zsennyén a MANK 280 millió forintos beruházásának köszönhetően

A magyar Művészeti Alap vagyonának egybentartására jött létre 2011-ben a MANK, amely nemcsak a vagyont kapta meg, de az alkotóművészet szolgálatának feladatait is. 22 ingatlan tartozik a céghez, 7 milliárd forint értékben – tudtuk meg Hornyák Tibor ügyvezetőtől. A MANK az elmúlt három évben egymilliárd forintot költött felújításra, melyből 500 millió jutott Szigligetre, 280 millió forint Zsennyére, valamivel több mint 200 millió pedig  a Szentendrei Régi Művésztelep felújítására. Egy éve kezdték a szigligeti és a zsennyei kastély felújítását, előbbit december 12-én adták át, utóbbit tegnap. A zsennyei kastély 400 éves épülete teljesen új tetőt, vízálló, de légáteresztő homlokzatot, díszkivilágítást kapott, felújították a szobákat, a konyhát, kicserélték az elektromos szerelvényeket. A kastélynak nem voltak a mai értelemben vett alapjai, megsüllyedt, vizesedett, ezért több tíz köbméter földet hordtak el az épület mellől, és injektálós technikával szigetelték az épületet. Így a következő 30-40 évre biztosították az épület állagát. Felújították a meleg vizes rendszert és a zenetermet is, mely a képzőművészet számára is kiváló helyszínként szolgál, alkalmas kiállítások megtartására. Csodaszámba megy a bútorok restaurálása: Kátai Tamás asztalosmester 300 bútort restaurált 4 hónap alatt. Amikor visszahozták őket az épületbe, a munkatársak azt hitték, hogy újak, mert nem ismertek rá a régi darabokra.

Megújult a 16 hektáros park is, ahol élő vadbemutató van: ha az ember sétára indul, jó eséllyel láthat őzeket, szarvasokat, vaddisznókat.

Az ünnepélyes átadáson Harangozó Bertalan kormánymegbízott felelevenítette a Sennyei-Bezerédj-Békássy-család Vas megye történetét alakító erejét, és hangsúlyozta a kormány azon erőfeszítéseit, hogy a történelmi jelentőségű épületeket megmentse. Amint mondta, nagyszerű, hogy egy ilyen eldugott kis faluban ezt a kastélyt így sikerült felújítani.

Az átadáson a szalagot Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott, Hornyák Tibor, a MANK ügyvezetője és V. Németh Zsolt államtitkár vágták át  Fotók: Szendi Péter

V. Németh Zsolt államtitkár beszédében azt emelte ki, hogy az alkotóház nem egy elszigetelt jelenség Zsennyén, hanem szerves része a falunak, hiszen sok művész települt ide, és lakik itt régóta.

Óvári János nagykövet – aki 2015. január 1-jétől vezeti majd a MANK-ot – úgy fogalmazott: A művészvilág szolgáltatói vagyunk, ezek az intézmények a tartalmak érdekében vannak, azt a célt szolgálják, hogy a magyar művészek értékeket teremtsenek. Örülök, hogy a kastély megmaradt a 21. századnak, az a feladatunk, hogy a határvidék világítótornya legyünk. Szeretnénk kinyitni az ajtókat Burgenland és Stájerország felé is, és azt is szeretnénk, hogy ott is jobban megismerjenek bennünket.

– Amikor bezárták a kastélyt, mindenki aggódott, hogy mi lesz belőle, de lám, visszakerül a művészet szolgálatába. Ez egy különleges hely – mondta Batta András zenetörténész professzor, aki az 1980-as évek végétől járt ide az alkotóházba, amint meséli, egyebek közt itt tanulta az iparművészektől a vizuális kultúrát.

Mint „kapocs”, az MTVA Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató produkciójával bemutatta az ünnepségen fellépő ifjú muzsikusokat, akiktől sokat vár a magyar művészvilág. Fellépett Kéringer Dávid, aki klarinét szakos diák, de a versenyre szaxofonnal nevezett, itt pedig Kodály és Bach művét játszotta. A csellista kislány, Borka Ráhel egy Bach-művet és egy Rossini-darabot adott elő Szőts Apor zongorakíséretével. A fiatalember sokoldalú muzsikus, zongoraművész, vezényel és komponál is, világhírű karmester válhat belőle. A zsennyei átadáson Liszt Ferenc egyik rapszódiáját hallhattuk tőle, pont olyan friss megújulásban, amin a négyszáz esztendős kastély is átesett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!