Szombathely

2015.01.22. 14:52

Együtt szavalt a nemzet az oladi iskola diákjaival

Szombathely - A magyar kultúra napján idén is megrendezték a Kazinczyról elnevezett „Szép magyar beszéd” versenyt, az oladi iskola kis diákjai pedig a nagy nemzeti szavaláshoz csatlakoztak.

Szombathelyi Médiaközpont

- Lázasan készülődtek a szombathelyi oladi iskola kis diákjai az online kapcsolódással összekötött nagy nemzeti szavalás előtt.

A technikáért az intézmény 8. osztályos tanulója, Takács Kristóf vállalta a felelősséget. „Nekem nagyon nagy megtiszteltetés, hogy engem jelöltek ki erre a feladatra. A rendszer kiépítése nem volt nehéz, figyelni kellett az internet sebességére és megfelelő eszközt kellett választani, amivel jó minőségben tudjuk feltölteni az internetre élő adásként” - mondta.

„Már hetek óta készültünk erre, mert az egész ország együtt mondja majd a Szózatot és a Himnusz első versszakát. Ez egy nagyon izgalmas dolog, mert több helyszínen mindenki egyszerre szavalja a két költeményt” - fogalmazott Karvalics Hajnalka, az Oladi iskola diákja.

1989-ben nyilvánították január 22-t a magyar kultúra napjának annak emlékére, hogy költőfejedelmünk, Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be nemzetünk Himnuszát.

Grünwald Dávid első helyezett látható.
Fotó: SZMK/ Süle Dániel

„Ez a megemlékezés a Magyar Kultúra Napján, az országos versmondás egy fantasztikus kezdeményezés. Nekünk azért sem idegen, mert évekkel ezelőtt a mi iskolánkban már volt ilyen közös versmondás, igaz, akkor csak egy-egy osztályon belül. Most ezt kipróbálhatjuk nagyobb léptékben is” - nyilatkozta Horváth Márta, az Oladi iskola humán munkaközösségének vezetője.

A hagyományteremtő, világra szóló verselést Jordán Tamás vezényelte Orosházáról. A szombathelyi színház igazgatójának köszöntőjét követően több száz helyszínen több százezer torokból harsantak fel nemzeti költeményeink sorai. A magyarság együvé tartozása ezekben a pillanatokban tisztán érezhető volt.

Az Oladi iskola kéttannyelvű hetedikesei hibátlanul szavalták a nemzeti himnuszt, hiszen ez egyébként is tantervi követelmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!