Szombathely

2015.01.20. 16:11

Hova kerül a perselypénz? - Ökumenikus imahetet tartanak Szombathelyen

A keresztény egyházak képviselői a jóléti alapítvány számára ajánlották fel az ökumenikus imahéten összegyűlő perselypénzt.

Cseh Gábor

Magyarországon a rendszerváltás után kapott lendületet ökumenikus mozgalom. Az évente megtartott imahét célja a keresztény egység építése és erősítése. A különböző felekezetekhez tartozó hívőket ugyanis összeköti az egyistenhit, valamint a Biblia. Az imahéten a katolikus, az evangélikus, a református, valamint a baptista felekezetek tagjai vesznek részt. Minden nap este 18 órakor valamelyik szombathelyi templomban közös imádkozáson vehetnek részt a hívek. Az összejövetelek során, az istentiszteletekhez hasonlóan a hívők perselypénzzel támogathatják az egyházakat.

Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész elmondta, hogy az idei imahéten összegyűjtött perselypénzt idén is nemes célra használják fel. – Ebben az esztendőben a perselypénzt a Jóléti Alapítványnak ajánlottuk fel. Azt látjuk, hogy jó helye lesz a felajánlott összegnek az alapítványnál. Ebben az esetben nem egy egyházi karitatív szervezetet vagy csoportot támogatunk, hanem a magát a várost – mondta el Gregersen-Labossa György.

Jakab Bálint református lelkész, aki aktív résztvevője az ökumenikus imahétnek 
Fotó: Cseh Gábor

Jakab Bálint, református lelkész tájékoztatása szerint az idei esztendő témáját a brazíliai keresztyének állították össze. – Sajátos élethelyzetüket is beleépítették ennek az imahétnek a feldolgozásába és reméljük, hogy ennek a gazdagsága Szombathelyen is sokak számára megjelenik. Hisszük, hogy ezek az esték, amikor együtt vannak a, reformátusok, az evangélikusok, a katolikusok, a baptisták és talán érdeklődők is, áldássá lehetnek a különböző helyszíneken – mondta el a lelkész. 

Hamza István, a Szombathely Város Jóléti Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: a gesztus azt mutatja, hogy az egyházak is részt vesznek a város életében. – Ez egy nagyszerű dolog, amely azt mutatja, hogy az egyházak nem csak kérni tudnak, hanem támogatóan fordulnak a rászorulók felé. Ezzel pedig elismerik, hogy az alapítvány jó célokat szolgál – mondta el. Az alapítványt a rendszerváltást követően, az 1990-es évekhez hozta létre Szombathely akkori városvezetése. Az alapítvány kuratóriumának tagjai mindannyian kapcsolatban állnak a szociális szféra szombathelyi intézményeivel, így valóban rálátnak arra, hogy hol van szükség egy kis támogatásra.

Hamza István, a Szombathely Város Jóléti Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint a felajánlás egy nagyszerű dolog, amely megmutatja, hogy az egyházak is szívükön viselik a város rászorultjainak sorsát (Fotó: Lisztmayer Zsófia)


Hamza István hozzátette, hogy nincs a világon annyi pénz, amelyet ne tudnának szétosztani a rászorulók között. – Egyének számára nem tudunk segítséget nyújtani, nincsenek meg rá a lehetőségeink. Ezért olyan civil szervezeteket támogat az alapítvány, akik ezt a feladatot el tudják végezni. Évente kétszer, tavasz végén, valamint az ősz elején hirdetünk pályázatot a szervezetek számára. A legfontosabb, hogy kizárólag olyan programokat, eseményeket tudunk támogatni, amelyek esetén biztosak vagyunk abban, hogy a szociálisan rászorulókhoz eljut valamilyen formában az összeg – tette hozzá a kuratórium elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!