Szombathely

2015.01.09. 18:30

Nagyapáink háborúi

Cserkészek, lovagok, katonák, huszárok, plébániai csoportok képviselői és általános iskolások is részt vettek azon a rendhagyó történelemórán, amelyet Tóth Róbert történész-muzeológus tartott.

Médiaközpont

A Szent Márton plébánián Schauerman János plébános köszöntötte a diákokat.

A Nagyapáink háborúi – címet viselő emlékező sorozat keretében a doni áttörés 72. évfordulója alkalmából rendezett rendhagyó történelemórán a doni katasztrófáról adott elő kicsit másképpen a történész-muzeológus. Tóth Róbert a vetítés közben beszélt az 1943. januári visszavonulásról, a magyar sereg hiányos felszereléséről és a fegyverzetéről is, így a többi között a Danuvia 39M géppisztolyról, a Swarzlose 1907/31M géppuskáról, a csak orosz gitárnak nevezett PPS-H géppisztolyról, és a Solothurn 31M golyószóróról is. Hasznos információkat tudhattak meg az érdeklődők a 39M Csaba páncélkocsiról és a Toldi könnyű harckocsiról is, amiről az is kiderült, hogy semmit sem ért az oroszok T-34-ese ellen. A bokáig érő bakancs, a vászonnadrág, a vászonzubbony a gyakran mínusz 30 fok alatti hidegben teljesen alkalmatlan volt arra, hogy a magyar katona jól ellássa feladatát.

Tóth Róbert muzeológus szervezte meg a rendhagyó történelemórát (Fotó: Médiaközpont)

A korabeli filmhíradó is jól reprezentálta, hogy a 72 évvel ezelőtti, január 12–22. között tartó doni áttörés alatt a 128 ezer magyar mennyire értelmetlenül harcolt távol a hazától. A rendhagyó történelemóra után Molnár László nyugállományú mérnök, őrnagy nyitotta meg a ,,Valahol Oroszországban” című utazó kiállítást. Ahogy Molnár Lászlótól megtudtuk, a tárlók a háború csatatereit megjárt honvédek emléktárgyait, dokumentumait, fényképeit, leveleit, imádságos könyveit, érméit, kitüntetéseit, korabeli újságjait, vöröskeresztes és a hadifogságból küldött értesítőit, az elismerésekről készült határozatokat tartalmazzák. Az utazó kiállítás Szombathely után Kemenesmihályfán tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!