Szombathely

2015.02.18. 11:49

Az idei Neumann-hetek a „Retro-info” jegyében teltek

Szombathely – A Neumann iskolában már többéves hagyomány, hogy megemlékeznek az intézmény névadójáról, Neumann Jánosról.

Civil Tudósítónktól

Neumann János szerteágazó tudással rendelkező, magyar származású tudós által művelt tudományterületek – a matematika, informatika, fizika, kémia – kerülnek évről évre a rendezvénysorozat középpontjába.

A kezdetek kezdetén még csak iskolánk falain belül kínáltunk diákjainknak különböző programokat, versenyeket. Nagy örömünkre a napjainkban szervezett versenyeink egy része kilépett az iskola falai közül, megyei, városi vetélkedőkké szerveződtek.

A megyei informatika verseny rangos eseménynek számít, egyre több csapat jelentkezik megmérettetésre. Az idén már nemcsak a város iskolái, hanem más környező városok iskoláiból is érkeztek versenyző diákok. Csapatban és egyénileg is összemérhették tudásukat, power point készítésben, illetve elméletben. Csapatban I. helyezést ért el a Paragvári Utcai Általános Iskola, II. helyezett a Szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola csapata lett, míg a III. helyet a Vasvári Kardos László Általános Iskola csapata tudhatta magáénak. Az egyéni versenyeredmények: I. helyezett Sulyok Levente, aki a Szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola tanulója, II. helyezett lett Dobos Dominik a Paragvári iskola diákja, a III. helyen Varga Ádám, a Vasvári Kardos iskola tanulója végzett.

Pillanatfelvétel a házi informatika versenyről. A képen a Szombathelyi Neumann János Általános Iskola 4. osztályos tanulói. Bal oldalon: Varga Dániel, Dobos Levente, Kiss Dániel, jobb oldalon: Nagy Gergely, Farkas Veronika Fotók: Csapó Erzsébet

Ezzel a rendezvénnyel szinte egy időben az alsó tagozatos kisdiákok számára meghirdetett városi versenyek is folytak iskolánkban. A 3.- 4. osztályosok versenghettek a „Neumann nyomában” városi informatika versenyen, csapatban. I. helyezést ért el a Gothard, II. a Reguly, III. a Simon iskola csapata.

A második évfolyamosok városi matematika versenyén I. lett Hende Máté (Gothard Jenő általános Iskola), a II. helyen holtverseny alakult ki: Németh Máté (Reményik iskola) és Szekér Gergely (Neumann iskola).

A III. helyen megosztva végzett Bukits Gergő (Reményik iskola) és Szabó Gábriel (Simon iskola).

A megyei és városi versenyek mellett, több házi versenyt is hirdettünk tanulóinknak. A téma az információ átadás története volt. Projektkészítő-, Word szövegszerkesztési-, és Power Point készítő versenyeken mutathatták meg diákjaink tudásukat, tehetségüket.

Eredményhirdetés, díjátadás a szoombathelyi Neumann János Általános Iskolában. A képen a Neumann iskola 4. osztályos tanulói: az első sorban balról Nagy Gergely, Kiss Dániel, Dobos Levente, Horváth Félix, hátul balról Csikós Eszter, Szima Emma, Koppány Hella.

Neumann Jánosról azt tartották közvetlen munkatársai: „gyorsabban számol fejben, mint az általa megépített számítógép”. A matematika tudományát magas szinten művelte, ezért a házi versenyeink közül nem hiányozhatott a matematika sem, alsós és felső tagozatos diákjaink számára. Neumann Jánost a modern számítógépek „atyjának” nevezik, hiszen ő alkotta meg a híres Neumann-elveket, a mai számítógépek is ezen elv alapján működnek.

Ennek szellemében a 4. évfolyamosaink házi informatika versenyen vehettek részt, míg a 3. – 4. osztályosoknak szövegértési házi versenyt szerveztünk.

A programsorozatot Neumann János szobrának koszorúzásával és ünnepélyes eredményhirdetéssel zártuk.

Polcsik Bernadett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!