Szombathely

2015.02.05. 06:50

Már Picege utca is van Szombathelyen - Közterületek, utcák elnevezéséről döntött a közgyűlés

Szombathely - Új utcanevekről döntött legutóbbi ülésén a város képviselő-testülete. Erre azért volt szükség, hogy az újonnan kialakított telkekre és az ott épülő lakóházakra kiadhassák a használatbavételi engedélyeket. Megváltozott továbbá a II. János Pál pápa körút neve.

Az utcák elnevezésekor arra törekszenek, hogy a név utaljon az adott terület jellegzetességeire, vagy kapcsolódjon szombathelyi kötődésű személyiségekhez - mondta el dr. Károlyi Ákos aljegyző. A mostani elnevezések is ezen alapelv mentén történtek.

Az Újvilág utcával párhuzamos utca mostantól Országh László nevét viseli. A szombathelyi születésű nyelvész elsősorban szótáríróként ismert, de sokat tett az amerikanisztika magyarországi megteremtéséért is. A területen, ahol az új utca létesül egyelőre közművesített telkek állnak, néhányon már elkezdődött a családi házak építése.

A Külső-Nárai utca környékén lévő egyik utcát Picegének nevezték el, utalva a terület régies elnevezésére. A Jókai park környékén Bujtor Margit szombathelyi származású teniszezőről kereszteltek el újonnan egy közterületet, Újperinten pedig a Németh Pál utcára merőleges utca Tóth István festőművész nevét viseli majd. Utóbbi két utca a közgyűlési előterjesztés szerint más nevet kapott volna, végül képviselői javaslatra döntött másként a testület.

Forrás: Szombathelyi Médiaközpont

Az elnevezéseket az tette szükségessé, hogy használatbavételi engedélyt csak házszám ismeretében lehet kiadni, házszámot pedig csak meglévő közterülethez tudnak hozzárendelni.

Tavaly szentté avatták II. János Pál pápát, ezért az oladi dombon róla elnevezett utca nevét ennek megfelelően Szent II. János Pál pápa körútra módosították. A névváltozást a jegyző elektronikus úton átvezeti a központi nyilvántartáson, és hivatalból értesíti a közüzemi szolgáltatókat. Az érintett utcában jelenleg több mint háromszázan laknak, számukra a névváltozás nem jelent költséget: lakcímkártyájukat és gépkocsijuk forgalmi engedélyét illetékmentesen cserélhetik az okmányirodában és a kormányablakokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!