Szombathely

2015.04.30. 16:33

Beázik a lakás, de ki tehet róla? - Egymásra mutogat a lakó és a szombathelyi lakásszövetkezet

Évek óta ázik egy szombathelyi lakás alulról, pár napja pedig már felülről is. A lakásszövetkezet elnöke szerint amit lehetett, megtettek, a lakó másképp látja.

Budai Dávid

Egy olvasónk az évek óta tartó problémáját osztotta meg velünk, bízva abban, hogy a nyilvánosság ereje változásokat generál majd. Holzmann Klára végső elkeseredésében kereste meg szerkesztőségünket, mert mint elmondta, belefáradt abba, hogy a Savaria Lakásszövetkezet évek óta nem reagál a lakók kéréseire.  Most legutóbb az történt, hogy földszinti lakása föntről is ázni kezdett. Alulról már évek óta ázik. Miután április 25-én szólt a szövetkezetnek a beázásról, ott először május 4-ét, majd erélyes fellépésének köszönhetően, április 29-ét jelöltek meg a javítás dátumaként.

Holzmann Klára 2001 óta lakik a Széll Kálmán utcában, és mint mesélte, a helyzet azóta egyre rosszabb. A lakásszövetkezethez intézett kéréseinek teljesítésére vagy egy távoli időpontot határoznak meg, vagy egyszerűen azt mondják, hogy nem tudnak mit kezdeni a problémával. Akármi is a válasz, nem történik semmi. Mint elmondta, ő korábban a szövetkezeti ház küldöttje is volt évekig, ám a tisztségéről pár éve lemondott, mivel elege lett abból, hogy bármit kért, azt nem teljesítették.

fotó: Budai Dávid

Megtudtuk, lakása alulról a pince felől is nedvesedik évek óta, és hiába jelezte a problémát többször is, nem történt semmi. Ottjártunkkor megbizonyosodhattunk arról, hogy a szőnyeg nyirkos és a lakás levegőjén is érződik a nedvesség. Nem kell azonban a lakásába bemenni ahhoz, hogy észrevegyük, itt valami nincsen rendben. Az épület utcafronti oldalán is jól látszanak a nedvességfoltok.

A mintegy ezer lakást kezelő Savaria Lakásszövetkezet elnöke, Novák István elmondta: tud az érintett lakó problémájáról és a fentről jövő beázást szerdán megszüntették. Felhívtuk a panaszost, megerősítette: valóban voltak nála a szövetkezettől. Novák István hozzátette: igaz ugyan, hogy 25-én, szombaton kereste meg őket Holzmann Klára, de mivel állítása szerint beszélt a felső szomszéddal, hogy zárja el a vizet, a panaszos maga kérte a szövetkezettől, hogy hétfőn menjenek ki, tehát valójában három és nem öt nap alatt hárították el a problémát. Az elnök szerint először célszerű mindig az adott lakás tulajdonosát értesíteni, ahonnan a probléma ered, hiszen elsősorban ő az, aki tud tenni a hiba elhárításáért. Amikor hozzájuk bejelentés érkezik, mindig igyekeznek orvosolni a problémát, de ez nem megy egyik pillanatról a másikra, ráadásul sok esetben tehetetlenek. Megtudtuk, nemrégiben megpályáztatták volna az ügyben érintett ház felújítását, ám azt a lakók leszavazták. Holzmann Klára szerint azért, mert a lépcsőház ajtaja kimaradt volna a felújításból, anélkül pedig nem látták értelmét a felújításnak az ott élők – ám ő ennek ellenére is igennel szavazott.

Novák István elmondta azt is, hogy ez a szövetkezeti ház a hatvanas évek elején épült, másfél éve vizsgálják a ház vízvezetékrendszerét – ami kétségkívül el van öregedve – de szivárgásra utaló nyomra nem bukkantak. A pince falának nedvesedése így minden bizonnyal a talajból felszívott víz, illetve az elégtelen szellőztetés következménye. Holzmann Klára lakása nedvesedésének is ez lehet az oka, illetve az, hogy a nyílászárócsere miatt – mivel túl jól zárnak az ablakok – nincsen megfelelő szellőzés. A megoldás a problémára egy teljes felújítás lehetne, de erre a lakóknak nincsen pénzük. A kör bezárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!