Szombathely

2015.07.14. 09:40

Kívülről és belülről is megszépült a Hollán Ernő utca 1.

Szombathely – Átadták, hivatalosan és ünnepélyesen a Vas Megyei Kormányhivatal és a Szombathelyi Járási Hivatal megújult épületét. 250 millió forintból szépült meg kívülről és belülről is a Hollán Ernő utcai tömb.

Bakos Ágnes

– Nyugat-Magyarország egyik legszebb városa Szombathely, ahol látszanak a polgári értékek az épületeken is – kezdte köszöntőjét az épületavatón Kovács Zoltán, területi közigazgatásért felelős államtitkár.

Gratulált Szombathelynek, nem csak a Szombathelyi Járási Hivatal épületéhez, hanem a többi fejlesztéshez is: a stadionhoz, a kórházhoz.

Arról is beszélt, hogy ma Magyarországon 33 hasonló projektben, negyven ingatlan megújítása zajlik 11 milliárd forintból összesen. Az államtitkár emlékeztetett, hogy hazánk az úgy nevezett KEOP forrásból, mintegy 995 millió eurót költhet 2020-ig az ehhez hasonló fejlesztésekre.

Hende Csaba, honvédelmi miniszter, Szombathely országgyűlési képviselője az avatón hangsúlyozta:

– Nagyszerű város Szombathely: tegnap a kibővített börtön avatása zajlott, bemutattuk a Haladás komplexum terveit, reggel Pars Krisztián olimpiai bajnok kalapácsvető edzésén jártam, nagyszabású fejlesztési konferencia kezdődik a Városházán és itt, szemben szépül a Smidt Múzeum, miközben egy gyönyörű épült átadásán vagyunk – sorolta az országgyűlési képviselő.

Harangozó Bertalan, kormánymegbízott a polgári értékeket emelte ki köszöntő beszédében. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Hollán Ernő utcai épületet Rauscher Miksa tervezte, aki a szombathelyi polgárosodás időszakának legjelentősebb építésze volt.

– Az épület sokáig leromlott állapotban állt, miközben a szomszédban, a Szily János utca épületeire méltán büszke lehet a város, és éppen a büszkeség miatt volt szükség a Vas Megyei Kormányhivatal és a Szombathelyi Járási Hivatal helyének megújítására – mondta a Vas megyei kormánymegbízott.

Úgy fogalmazott, hogy a felújítás visszahozott valami fontosat a múltból, a polgári építészet szép példáját, Szombathely fontos értékét.

Harangozó Bertalan kiemelte, hogy az építkezés nem okozott jelentős fennakadást sem az épület körül, sem a munkavégzésben a járási hivatalban.

250 millió forintból újult meg a Hollán Ernő utcai épület Mangliár László tervezésében. Az összeg egyötöde a Vas Megyei Kormányhivatal saját beruházása, a többi európai uniós forrás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!